Naar inhoud
Ru recovery ministries z AU Ft GI Wc0 E unsplash

Dichterbij Academy

Onder de naam Dichterbij Academy organiseren we een serie unieke, inspirerende lezingen voor verwanten en zorgprofessionals. De drie kennisnetwerken Autisme, Beter slapen en LVB+ delen tijdens interactieve bijeenkomsten graag hun expertise. 

Dichterbij deskundigen vanuit de verschillende kennisnetwerken stippen basiskennis aan, maar delen vooral ook nieuwe inzichten die vragen oproepen en inspireren. Deelname is gratis. Een mooie kans om je kennis te verrijken en inspiratie op te doen! 

Speciale editie 29-09-22: jubileumbezoek AWVB

Ter ere van haar 10-jarig jubileum brengt Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (AWVB) op 29 september een feestelijk bezoek aan Dichterbij. Er is die middag een gevarieerd programma voor medewerkers, cliënten en verwanten.

Meer over deze editie

Agenda lezingen

DatumKennisnetwerkOnderwerp
29 september AWVB on tour!  naar keuze
10 oktober Beter slapen Nachtrust
3 novemberAutismeAutisme bij LVB

Binnenkort vind je op deze webpagina meer informatie over de komende lezingen. Je kunt je dan ook aanmelden. Ook handig: meld je aan voor de nieuwsbrief van Dichterbij, dan blijf je automatisch op de hoogte.

Vragen of verhinderd?

Heb je nog een vraag? Of heb je je aangemeld en ben je verhinderd? Stuur dan een mailtje naar info@dichterbij.nl. Alvast bedankt!

De eerdere lezingen

10 mei: 'LVB en verslaving, onderbelicht!'

Experts van het kennisnetwerk LVB gingen in gesprek over verslaving en middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking en de sociaal maatschappelijke problematiek daarbij. Deelnemers kregen in de lezing meer inzicht in oorzaak en gevolg van verslaving bij deze doelgroep. En in waarom het belangrijk is aandacht te hebben voor verslaving bij de doelgroep LVB. De experts:

Hendrik-Jan van EssenSociaal psychiatrische verpleegkundige STEVIG, 18 jaar ervaring in verslavingszorg en psychiatrie.
Dympna WierstraGedragsdeskundige LVB in opleiding tot orthopedagoog generalist.
Lisette WijnandsGedragsdeskundige LVB/GZ-psycholoog. Ervaring in de forensische en verslavingszorg.

21 juni: autisme bij cliënten met ernstige tot matige verstandelijke beperking.

Tijdens het programma werden de aanwezigen uitgedaagd om zelf actief mee te doen en kregen zij naar aanleiding daarvan tips. Scherp geformuleerde stellingen leidden tot nadenken, enige discussie én nuances. 

De sprekers stonden ook stil bij achtergronden van autisme en gaven enig inzicht in gedrag. Dit vooral door na te gaan welke uitwerking het handelen van de verschillende begeleiders en verwanten rondom de cliënt kan hebben. “Klein kijken” vanuit de cliënt blijft een basisvereiste en ook de kleine stapjes die daarin gemaakt worden, dragen bij aan kwaliteit. De experts:

Harco van den HoogenAls casemanager verbonden aan kennisnetwerk EVB en voorheen kennisnetwerk autisme en TCA autisme.
Lise Tax – van der Loop

als fysiotherapeut / SI therapeut, verbonden aan kennisnetwerk en TCA autisme.
Karolijn van Beek als gedragskundige verbonden aan kennisnetwerk en TCA autisme.


Accepteer cookies voor chat