Naar inhoud
Header 15 2000x550px

Bevolkingsonderzoek ook voor cliënten

Een bevolkingsonderzoek, wat is dat eigenlijk? En waarom is het het zo belangrijk? Ook cliënten komen namelijk in aanmerking voor bevolkingsonderzoek. De keuze is aan de cliënt en zijn vertegenwoordiger om mee te doen. Toch zien artsen in de arts VG-praktijk dat daarbij onvoldoende is stilgestaan bij een mogelijk vervolg. Daarom hieronder alle belangrijke informatie op een rijtje.

Hoe gaat een bevolkingsonderzoek in zijn werk?
Dikkedarmkanker is een veel voorkomende kankersoort. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 14.000 mannen en vrouwen deze ziekte. Om de ziekte sneller te kunnen opsporen en daardoor beter te kunnen behandelen is vanaf 2014 een landelijk bevolkingsonderzoek gestart. Met het bevolkingsonderzoek kan (dikke)darmkanker voorkomen worden of vroeg worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Landelijk doet ruim 70% van de uitgenodigden mee. Bij deelname aan het bevolkingsonderzoek wordt er een ontlastingstest uitgevoerd op bloedsporen. Indien er bloedsporen worden gevonden in de ontlasting (ongeveer 10% van de deelnemers) is de vervolgstap om een kijkonderzoek in de dikke darm te laten verrichten (coloscopie). Uiteindelijk wordt bij ongeveer 8% van mensen die een kijkonderzoek ondergaan kanker gevonden.

Naast de voordelen van deelname (met name vroegtijdige opsporing van darmkanker en daardoor betere behandelingsmogelijkheden) is het goed om te beseffen dat deelname aan het onderzoek ook nadelen heeft. Het biedt geen 100% zekerheid, een aanmerkelijk deel van de darmkankers wordt gemist. Ook is er een kleine kans op complicaties zoals een bloeding of darmperforatie bij kijkonderzoek.

Vervolgonderzoek kan ingrijpend zijn

Het kan voorkomen dat er al een ontlastingstest is opgestuurd, deze positief blijkt en dat daarna duidelijk wordt dat het uitvoeren van een coloscopie (kijkonderzoek) erg lastig gaat zijn. Dit geeft dan voor alle betrokkenen veel zorgen en vragen.

Zo’n kijkonderzoek van de dikke darm kan voor cliënten een ingrijpend onderzoek zijn, zowel in de voorbereiding als in de uitvoering. Tijdens de voorbereiding dient een flinke hoeveelheid laxeermiddel te worden ingenomen om de darmen goed schoon te krijgen. De uitvoering in het ziekenhuis vergt vanzelfsprekend ook veel; in een vreemde, beangstigende omgeving.

Neem gerust vooraf contact op

Het advies van artsen VG is om voor deelname aan een bevolkingsonderzoek contact op te nemen met de behandelend huisarts en/of arts VG over de uitvoerbaarheid van een eventueel kijkonderzoek. Dit kan zorgen en eventuele problemen achteraf wegnemen. Daarnaast kan er gekeken worden naar een passende oplossing.

Geschreven namens artsen van arts VG-praktijk Lisa Struijvé en Gert de Leijer.