Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Samenwijs7 5

Cliënten en studenten leren en genieten van elkaar

Iedere donderdag trekken cliënten en zorgstudenten met elkaar op bij ROC de Leijgraaf in Veghel. De cliënten genieten van de activiteiten én de contacten met de studenten, die op hun beurt enthousiast worden over de gehandicaptenzorg. Een win-winsituatie, zoals dat zo mooi heet.

Samenwijs, zo heet de samenwerking van ROC de Leijgraaf en Dichterbij. Een initiatief van de school, zo zegt begeleider Marieke de Groot van dagbesteding A&A ’t Ven in Veghel. “Zij werkten op dezelfde manier al samen met de ouderenzorg. Door de mensen in school te halen, kunnen studenten kennismaken met de verschillende soorten zorg en doelgroepen. En cliënten doen op deze manier mee in de samenleving.”

Bewegen, koken en creatief bezig zijn
Sinds november 2018 gaan iedere donderdag twaalf cliënten van A&A ’t Ven naar de school. Aanvankelijk alleen ’s ochtends, maar het beviel van beide kanten zo goed, dat ze er sinds februari de hele dag zijn. Elke cliënt is gekoppeld aan een student. Marieke: “De ochtend begint met een gezellig samenzijn en een kopje koffie. Daarna is er een bewegingsactiviteit, zoals sjoelen of een balspel. In het tweede deel van de ochtend kunnen de cliënten kiezen tussen een kookactiviteit of creatieve bezigheid. De student ondersteunt de cliënt overal bij.”

Mee met de conciërge
In de lunchpauze mogen een paar cliënten meekijken bij de les huishoudkunde. Daarna gaan cliënten en studenten ieder hun eigen weg. “Eén cliënt gaat de hele middag mee met de conciërge, terwijl een tweede actief is met administratie en kopiëren bij de repro”, vertelt Marieke. De andere cliënten knutselen of doen klusjes als was vouwen, poetsen of producten op datum controleren. “We mogen een klaslokaal en materialen gebruiken. Ook gaan we kijken of we in de schoolkantine kunnen helpen. Per cliënt bekijken we wat hij wil en kan, het is een brede doelgroep.”

‘Kan ik stagelopen?’
Iedereen is zeer enthousiast over de samenwerking, vertelt Marieke. “Het roc is blij met de hulp die we bieden, wij zijn blij met de ondersteuning vanuit de Leygraaf. De medewerkers denken goed mee en als cliënten iets willen kan er bijna altijd wel iets geregeld worden.” Maar het zijn bovenal de cliënten en studenten die genieten, zegt ze. “De cliënten vinden het contact met de studenten en roc-medewerkers fantastisch, ze kijken er echt naar uit. En studenten leren zo de gehandicaptenzorg kennen. Diverse studenten hebben al gezegd: ‘de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking trok me eerst niet zo, maar nu vind ik het geweldig. Kan ik stagelopen bij jullie?’ Geweldig, toch?”

Chat met ons