Naar inhoud
Header 15 2000x550px

Column Hylke Kerstens: "ik wil naar Velp"

Hylke Kerstens (1996) is manager zorg in Horst en omgeving. Ze heeft een grote passie voor de zorg en werkt al 5 jaar bij Dichterbij. Daarnaast heeft ze een zoon met een verstandelijke beperking, Alwin. Hij is geadopteerd. Hylke schrijft een column in de lokale krant Hallo Horst aan de Maas over haar ervaringen op haar werk én thuis.

Je wekker schalt door de kamer en jij haast je naar beneden. Net voor dat je de iPad kunt grijpen, trek ik die voor je neus weg. “Alwin, ik moet je iets vertellen. Opa is vannacht dood gegaan.”

Je kijkt mij aan. Ik vraag mij af of je begrijpt wat ik zeg. Je begint een vragenvuur: “Welke dag komt opa terug? Gaat mijn verjaardag in maart wel door?” Je onderbreekt jezelf stellig: “Ik wil naar Velp. Gewoon werken. Elke dag!” Ik twijfel of ik er goed aan doe, maar breng je tóch naar je werk in de lunchroom.

Dichterbij portret Hylke 8

In de auto zet je jouw lievelingsliedje van Guus Meeuwis aan. Onrustig, maar vooral luidkeels zing je mee: “Je maakt het mooi, je maakt het mooier!" Het dringt tot mij door hoe voorspelbaar Guus voor je is. Hij wijkt nooit af van jouw verwachting, hij brengt je altijd exact hetzelfde in 3 minuut 28. Op het moment dat jij daar behoefte aan hebt.

In Velp ga je haastig op zoek naar je begeleiders. Daar in de omkleedruimte, geven Patricia en Miranda jou binnen enkele minuten de duidelijkheid waar je behoefte aan hebt. Ze zeggen juist datgene waar ik de woorden niet voor kon vinden. Zij weten precies wat jij op dat moment van hen nodig hebt, omdat ze elke dag opnieuw hun best doen om jou te begrijpen.

Aan het einde van de dag haal ik je op in Velp. Je bent ontspannen. Terug in de auto zetten we Guus weer aan. Je vertelt dat je nu wél begrijpt wat doodgaan is. “Dat opa niet terugkomt, ook niet op dinsdag. Maar ik ben wel jarig in maart.”

Plots besef ik me hoe dankbaar ik ben voor alle begeleiders om jou heen. Guus schreef jouw lievelingsliedje vast over hen. Zij maken het mooi.

- Hylke