Naar inhoud

Column Marcia Adams: QR-truc

Zorgdirecteur Marcia Adams is gevraagd om een column te schrijven in de lokale krant Hallo Horst aan de Maas. Deze keer vertelt ze over haar vakantie in Frankrijk samen met haar gezin. Daar geldt dan een mondkampjesplicht en is net de QR-registratie ingevoerd.

Saar mokt. We hebben besloten om toch met vakantie te gaan en haar twintigste verjaardag valt daar midden in. Ze wil een grote party te houden en is al weken iedereen die ze tegen komt aan het uitnodigen. De postbode en de bezorger van DHL zijn ook uitgenodigd.

We hebben bericht gehad vanuit het onderzoek waaraan Saar heeft meegedaan dat er maar matig antistoffen na haar vaccinatie zijn opgebouwd. Een groot feest zit er voorlopig niet in.

De aardige architect op Airbnb verzekert ons dat zijn huis in Bretagne helemaal veilig is. Frankrijk heeft net voor deze regio een strenge mondkapjesplicht en QR-registratie ingevoerd. Het geeft ons de gelegenheid om sinds de uitbraak van Corona met Saar veilig op vakantie te gaan.

We houden vakantie tussen de oesterkwekers. Als we aan Saar vragen wat ze wil eten op haar verjaardag zegt ze “oesters voor ontbijt”. Ze zet knettervals en heel hard “lang zal ze leven in” waardoor haar zus die naast haar slaapt wakker schrikt.

Op tafel staat een grote schaal met oesters. Saar is opgewonden haar zus chagrijnig. Net snot, zegt haar zus. “Snot is lekker” zegt Saar en ze haalt heel vies haar neus op. Zus vertrekt kokhalzend van tafel en Saar trekt tevreden de hele schaal naar zich toe.

Als we die avond gaan uit eten doet Saar haar QR-truc. Saar dreigt bij het scannen overgeslagen te worden. Ze wordt net als afgelopen dagen jonger dan 17 geschat en hoeft daarom geen code te laten zien. Ze roept “Scannen man”. De eigenaar schrikt. “Qua?”

Ze zegt dat 20 is vertalen we. Er wordt een rood vinkje gescand. Ze heeft weer haar Nederlandse code gebruikt in plaats van de internationale. “ik ben niet internationaal”.

Heel veel mensen worden door hun medische achtergrond sinds maart 2020 beperkt in hun leven. Ze zijn ook na vaccinatie extra kwetsbaar. Ik gun iedereen zijn eigen keuzes maar zou op deze plek willen oproepen om rekening te houden met elkaar en te doen wat daar voor nodig is. Bij Dichterbij starten we in ieder geval in november nog met de Booster.