Naar inhoud
9223 - 10280 - Grubbenvorst - header

Documentaire over De Baersdonck

Filmmaker Ruud Lenssen volgde een half jaar lang bewoners, medewerkers en dorpsgenoten van De Baersdonck in Grubbenvorst. Resultaat is een integere documentaire over dromen en sentimenten.

De bewoners van De Baersdonck hebben in het verleden door hun beperking problemen gehad met bijvoorbeeld verslaving, depressie, agressie, omgaan met geld, functioneren in de samenleving. Hiervoor hebben ze bij STEVIG met succes een behandeling ondergaan. Nu zijn ze toe aan een terugkeer in de maatschappij en die kans krijgen ze bij De Baersdonck in Grubbenvorst.

De documentaire volgt Elly en Mehmet, dvc’er Loes Verheggen en dorpsraadvoorzitter Ruud Meijers. “De verschillende perspectieven maken de film interessant”, zegt Ruud. “Elly en Mehmet willen meedoen in het dorp, maar een deel van het dorp is sceptisch: wat zijn dat voor mensen, zorgen ze voor problemen? Medewerkers van Dichterbij zitten daar tussenin, zij zijn de verbindende factor.”

Trots

De film De Baersdonck – Dichterbij de samenleving is een een onafhankelijke weergave van de gebeurtenissen en ontwikkelingen. Vanaf de voorbereidingen tot en met de verhuizing en de eerste stappen van de Baersdonck-bewoners op weg naar meedoen in het dorp. Ruud is trots op het eindresultaat. “Het is een integer verslag dat recht doet aan de verschillende sentimenten. Je gaat meeleven met Elly en Mehmet op weg om hun droom te realiseren: Elly wil graag met ouderen werken, Mehmets wens is werken in de supermarkt. Mooi is ook dat je de angst van de buurt langzaam ziet veranderen in nieuwsgierigheid.”

Bekijk ook de trailer van documentaire. Meer informatie over Ruud Lenssen vind je op zijn site.

De documentaire De Baersdonck – Dichterbij de samenleving, is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Limburg in het kader van de Experimenteerregeling Sociale Agenda Limburg

.

Bekijk meer informatie over de locatie: De Baersdonck