Naar inhoud
IMG 8376 foto tinyhouses Kraai Boxmeer

Dromenvanger leert Melissa bij UniK op eigen benen staan

Vol trots laat Melissa (23) de huissleutel van haar nieuwe woning zien. Het is tijd om haar tiny house in Boxmeer gedag te zeggen. De plek waar ze zo’n twee jaar woonde en waar ze met veel goede herinneringen aan terugdenkt. Met behulp van haar eigen ‘dromenvanger’ groeide ze uit tot een zelfstandige vrouw en ontdekte ze haar talenten. Een bijzonder succesverhaal van de pilot ‘wonen met ondersteuning’ waarbij het concept van Positieve Gezondheid is gebruikt.

De pilot is een samenwerking tussen de gemeente Land van Cuijk, woningcorporatie Mooiland en diverse zorgpartijen, waaronder UniK (onderdeel van Dichterbij). Voor het project werden vijf nieuwe tiny houses gebouwd in Boxmeer. De woningen zijn speciaal voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een vorm van ondersteuning én betaalbare huisvesting nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving.

Mijn postitieve gezondheid

Positieve gezondheid

Melissa heeft een licht verstandelijke beperking. Ze heeft ondanks haar jonge leeftijd al veel meegemaakt. Haar droom is om op eigen benen te staan. Om haar goed te begeleiden, maakt UniK gebruik van het concept Positieve Gezondheid. 

Dat is een benadering waarbij niet de beperking, maar juist iemands mogelijkheden centraal staan. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens. “Er wordt naar het complete plaatje gekeken. Niet alleen de medische kant, maar ook sociale aspecten en mentaal welbevinden”, legt begeleidster Liza uit. Om dat goed in kaart te brengen wordt het zogenaamde ‘spinnenweb’ gebruikt.

Dromenvanger


Melissa vertelt: “Liza vroeg mij of ik samen met haar eens wilde kijken of het spinnenweb mij kan helpen om te leren op eigen benen te staan. Dat vond ik prima. Ook wel spannend, want het was voor mij én voor Liza nieuw. We hebben samen geoefend. Ik heb verteld hoe het mij gaat, waar ik tevreden over ben, waar ik tegenaan loop, wat ik graag wil veranderen en hoe ik dat wil aanpakken en wat ik daarvoor nodig heb.” Melissa noemt het web liever haar dromenvanger. “Want ik houd niet van spinnen”, glimlacht ze.

UniK

Lees meer over UniK.
Lees meer

Inzicht

De persoonlijke ‘dromenvanger’ geeft een goed beeld van hoe Melissa op dat moment in het leven stond. “Dat gaf inzicht”, weet Liza. “Ik kan me nog herinneren dat we samen heel veel verschillende onderwerpen ontdekten die voor Melissa belangrijk zijn in het leven en in waar ze naartoe wilde.” Samen gaan ze aan de slag op diverse gebieden. Melissa zegt daarover: “Ik ben heel blij dat ik samen met Liza naar de huisarts ben gegaan. Ik krijg nu hulp bij het verwerken van de trauma’s uit het verleden. Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen en durf ik ook de stap te zetten naar werk, het leren kennen van nieuwe mensen en nu dan mijn nieuwe flat.”

Ik krijg nu hulp bij het verwerken van de trauma’s uit het verleden. Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen en durf ik ook de stap te zetten naar werk, het leren kennen van nieuwe mensen en nu dan mijn nieuwe flat.

Melissa
Krijgt begeleiding van UniK.

Samenwerking

In het traject wordt nauw samengewerkt met diverse partijen om een goed en stabiel vangnet rondom Melissa te creëren. Zoals de gemeente die direct een aanvraagprocedure voor een uitkering startte toen het signaal binnenkwam dat Melissa zou stoppen met haar opleiding en tevens ook een jobcoach inschakelde om haar goed te begeleiden. Maar ook Sociom, organisatie voor sociaal werk, die Melissa meenam naar een dansles en het jongerencentrum in de buurt waardoor ze nieuwe mensen leerde kennen. Op diverse vlakken kreeg Melissa hulp en daardoor groeide ze.

Toekomst

Melissa ziet de toekomst zonnig tegemoet. Haar nieuwe woning is letterlijk een nieuw begin. “Ik heb meer zelfvertrouwen en vertrouwen in andere mensen. Dat is fijn.” Ze heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt, maar heeft nog dromen genoeg. Zoals een rijbewijs halen en een stabiele werkomgeving vinden. Begeleidster Liza blijft haar daarbij helpen. Ook voor haar is de pilot geslaagd. “Mooi om te zien hoe de dromenvanger Melissa helpt om alles op een rij te zetten en haar zelf de regie in handen te geven. Voor een ambulant begeleider is een hele fijne tool om open het gesprek aan te gaan.”