Naar inhoud
Dichterbij 17 05 22 96

Eerste festival [column zorgdirecteur Marcia]

Zorgdirecteur Marcia Adams schrijft een column in het lokale blad Hallo Horst aan de Maas. Deze keer vertelt ze over de eerste festivalervaring van haar dochter bij Funpop.

Eerste festival

"Saar gaat met haar beste vriendin voor de eerste keer naar een festival. Ze weten allebei niet precies wat dat is. Saar heeft er niet veel vertrouwen in. Het vorige weekend werd ze wakker van haar zusje die met veel lawaai binnen kwam na háár eerste festival. We moesten goed kijken wie er kletsnat en stinkend naar bier voor de deur stond. Iets met een hele dag regen en een eerste bierdouche.

We gaan naar Funpop dames. “Net als mijn zus zeker”, moppert Saar. “Flemming komt”, probeer ik. Gejuich en een greep naar hun telefoon. Via Spotify wordt mijn autostereo gehackt. Flemming komt zo hard binnen dat ik bijna in de vangrail beland. We zijn de enige festivalgangers die met een piep in hun oor aankomen in plaats van met een piep vertrekken.

Als we door de security zijn, heel aardige en enthousiaste vrijwilligers, begint voor Saar het high fiven. Haar collega’s van de dagbesteding uit Maastricht zijn er allemaal. Oud klasgenoten uit Sittard omhelzen haar. Ik ben ontroerd als ik zie hoe veel contact ze maakt. Na twee jaar coronabeperkingen was haar meest gebruikte uitspraak “ik hou niet meer van mensen”.

Saar - die voor alle onbekende dingen bang is en niet houdt van drukte- kondigt aan dat ze vooraan gaan staan. “We zien je vanavond wel weer”, zegt ze. De hele club dringt naar voren om Flemming van dichtbij te zien. Helemaal prima, kan ik achterin los gaan zonder alle opmerkingen dat ik “niet normaal ben”.

Wat later op de middag merk ik dat ze voor de volledige festivalervaring is gegaan. Of ik even een foto kan maken van haar en haar nieuwe vriend. “Heb je ook een agenda? Dan kunnen we afspreken.”

We nemen een kleine pauze. In de zon liggen we op het gras met een dienblad vol alcoholvrije biertjes. “Dit is de mooiste dag van mijn leven”, zucht Saar.

In de auto terug - nu met een dubbele piep - vraagt ze hoeveel dagen het nog is tot de volgende Funpop. Sindsdien beginnen we de dag met een update van het aantal dagen tot het leukste festival van Nederland voor mensen met en zonder bijzondere talenten.

Marcia

Marcia Adams is zorgdirecteur bij Dichterbij. Dit is een organisatie actief in Gelderland, Brabant en Limburg. Ze bieden zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Marcia heeft twee puberdochters, van wie een – Saar - met het Syndroom van Down.