Naar inhoud
Header 11 2000x550px

‘Eindelijk een droog bed en een half uur tijdwinst per dag'

Onlangs werd woonbegeleider Noortje Kuijpers geïnterviewd voor de GRIP Challenge van Abena. Noortje is binnen haar team in Velp het aanspreekpunt op het gebied van verzorgend wassen en incontinentie. Ze legde productspecialist Jet van Kessel twee uitdagingen voor. Met 2 mooie oplossingen. In het eerste deel van dit tweeluik: ‘Eindelijk een droog bed en een half uur tijdwinst per dag'’.

Op welke uitdaging wil jij graag grip krijgen?

“Een cliënt die ondanks zijn incontinentiemateriaal elke ochtend een nat bed had. We hebben van alles geprobeerd. Twee inco’s over elkaar. Een onderbroek erover. Maar hij bleef nat ’s ochtends.

Is het gelukt om de oorzaak van de problemen te achterhalen? En zo ja, hoe?

“Dat komt mede omdat hij overdag veel drinkt, maar het is natuurlijk geen optie om iemand dat te ontzeggen.” Daarvoor was zelfs het zwaarste incontinentiemateriaal niet stevig genoeg. Om daar een andere oplossing voor te vinden is Jet hier komen meekijken tijdens het verschonen.”

Wat bleek uiteindelijk de oplossing?

“Jet droeg een inlegger aan, speciaal voor mannen. Voor extra absorptie in combinatie met de gewone inco die hij ’s nachts al droeg. En we gebruiken nu een fixatiebroekje om alles op z’n plek te houden. Zo simpel was het, maar ik had het zelf niet bedacht.”

De tijd die we besparen is heel waardevol. Ook andere cliënten hebben daar baat bij.

Noortje Kuijpers
Woonbegeleider

Tot slot het resultaat. Wat heeft het advies van Jet opgeleverd?
“Voor hem dat hij in een droog bed wakker wordt. Hij slaapt lekkerder en heeft het niet meer koud. En wij hoeven hem niet meer elke ochtend te wassen en zijn bed niet meer dagelijks te verschonen. Dat levert ons al snel een half uur per dag op, want het was vaak zo erg dat we ook het dekbed moesten verschonen.”

“De tijd die we daarmee besparen is heel waardevol. Ook andere cliënten hebben daar baat bij. ’s Ochtends is het bij ons al zo druk, omdat de mensen dan naar het activiteitencentrum gaan. Dan is het wel zo fijn als iedereen eerst nog op z’n gemak kan ontbijten. Nu is er veel meer rust.”

Heb je misschien nog tips?
“Wacht niet te lang. Ik heb gemerkt dat je door samen naar een situatie te kijken meteen een stuk verder komt. We hebben zelf eerst van alles geprobeerd. Maar toen Jet kwam kijken, was het binnen vijf minuten opgelost. Dus in het vervolg trek ik sneller aan de bel. Verder delen wij de opgedane kennis ook intern. Mondeling en via ons intranet. En collega’s kunnen persoonlijk bij mij aankloppen.”