Naar inhoud
Stemmen

Elly doet mee aan een G-debat in haar gemeente

Elly woont in Horst aan de Maas. Daar doet ze mee met een G-debat. Samen met andere mensen met een verstandelijke beperking gaat ze in gesprek over dingen die spelen in haar gemeente. Elly weet precies wat ze wil vertellen. “Ik vind dat ze bij mij in de straat veel te hard rijden én ik vind het niet fijn dat er fietsers door het centrum van Horst fietsen. Dat zou een voetgangersgebied moeten worden”, zegt ze vastberaden.

Iedereen een stem


Begeleidster Anita, zelf raadslid, gaf Elly op voor het debat. “Elly heeft een duidelijke mening en kan die ook goed verwoorden.” Anita vindt het een hele goede zaak dat er debatten speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking worden gehouden. “In een democratie is het belangrijk dat iedereen een stem krijgt. Niet over mensen praten, maar mét mensen. Dat vind ik erg belangrijk.”

Elly en Anita

Inclusie

Dat juist in Horst dit G-debat gehouden wordt, is niet verrassend. “Deze gemeente staat bekend als een voorbeeld van een inclusieve samenleving”, legt Anita uit. “Iets waar ik helemaal achter sta.”

Voorbereiden

Tijdens het debat worden diverse thema’s besproken. Van wonen, werken tot ontmoeten en sproten en belangen vertegenwoordiging.

“Ik ga de onderwerpen samen met Anita nog goed doornemen zodat ik goed voorbereid ben”, zegt Elly. "En we gaan ook bij je huisgenoten informeren", vult Anita aan.

Stemmen

Lees meer over stemmen
Lees meer

Goede ideeën

Of er ook daadwerkelijk wat gedaan wordt met de ideeën die tijdens het debat ontstaan? “Dat denk ik wel!”, aldus Anita. “Er zijn tien raadsleden bij aanwezig. Zij kunnen tijdens de volgende gemeenteraadsvergadering een motie indienen. Als er goede ideeën bij zitten, dan zal dat zeker gebeuren.”

Ander perspectief

Elly is er helemaal klaar voor. “Nee, ik ben niet zenuwachtig. Ik zeg gewoon wat ik wil. Ik vind het erg leuk om te doen.” Anita vult aan: “Leuk en zeker ook zinvol. Mensen met een beperking kijken weer vanuit een ander perspectief naar de samenleving.”

Live meekijken

Wil je het G-debat live kijken op dinsdag 8 maart van 19.00 tot 20.00 uur? Klik dan hier.