Naar inhoud
Foto LR Persbericht Start vaccineren cliënten Dichterbij en STEVIG

Herhaalvaccinatie tegen corona

Mensen met een kwetsbare gezondheid komen nu in aanmerking voor een herhaalvaccinatie (herhaalprik) tegen corona. Dichterbij start daarom op 4 april 2022 met een nieuwe vaccinatieronde voor deze bewoners.

Wie kunnen een herhaalprik bij Dichterbij ontvangen?
Een bewoner (cliënt met verblijfsindicatie) van Dichterbij komt in aanmerking voor de herhaalvaccinatie als hij of zij:

  • 50 jaar of ouder is* óf
  • het downsyndroom heeft (18+) óf
  • een ernstige immuunstoornis heeft (18+).

De herhaalprik tegen corona kan worden gegeven 3 maanden na de eerste boostervaccinatie of 3 maanden na een bevestigde coronabesmetting, wanneer deze plaatsvond na de eerste boostervaccinatie.

* Het landelijk advies is dat een persoon 70 jaar of ouder moet zijn. Bij Dichterbij houden we de grens van 50 jaar aan, omdat mensen met een verstandelijke beperking sneller verouderen en een verhoogd risico hebben op lichamelijke problemen.

Waarom is er een herhaalprik tegen corona?

Door de coronaprik word je niet of minder ziek van het coronavirus. Na 3 maanden neemt de bescherming van de laatste prik af. Vanwege de leeftijd of een bepaalde aandoening lopen kwetsbare groepen extra risico om ziek te worden. Daarom bieden wij de herhaalprik aan. Het is nog niet duidelijk hoe lang de werking aanhoudt.

Welk vaccin wordt er gegeven?

Er wordt, net zoals bij de boostervaccinatie, geprikt met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Er kunnen bijwerkingen zijn. Dit komt omdat de afweer van het lichaam gaat werken. Mogelijke bijwerkingen zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofd- en spierpijn. De bijwerkingen duren meestal enkele dagen.

Toestemming

Als een bewoner niet wilsbekwaam is, moet de wettelijk vertegenwoordiger mondeling toestemming geven voor de vaccinatie. Wanneer een bewoner wilsbekwaam is, kan hij of zij zelf de toestemming geven.

Meer weten?

Je kunt veel informatie vinden op de website coronavaccinatie.nl. Je kunt ook altijd mailen naar vaccineren@dichterbij.nl.