Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Header Bericht

“Ik hoop op een oplossing die cliënten meer vrijheid geeft”

In de week van de hackathon zit ze in Amerika, dus helaas doet ze niet mee in TeamDichterbij. Maar AVG Suzanne Duffels is hartstikke blij dat het team met haar vraagstuk aan de slag gaat. “Vallen is een steeds groter wordend probleem.”

Suzanne is sinds 2000 arts verstandelijk gehandicapten (AVG) bij Dichterbij. De laatste jaren ziet ze steeds meer mensen in haar praktijk met klachten als gevolg van vallen: wonden, een gebroken heup, een beschadigde knie, noem maar op. Dus toen ze op de hackathon werd getipt, dacht ze direct aan een oplossing om vallen te voorspellen en te voorkomen. “Gaaf dat nu een heel team specialisten hiermee aan de slag gaat”, zegt ze.

Hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van vallen?

“De oorzaken zijn divers en per persoon verschillend. Bijna altijd heeft ouderdom ermee te maken. Soms komt het doordat iemand slecht ziet, dat probleem is dan vaak relatief eenvoudig op te lossen. Je koopt een nieuwe bril of laat de staar behandelen. Maar vaak is de oorzaak complexer of niet duidelijk.”

Kun je een voorbeeld geven?

“Jarenlang gebruik van bepaalde medicijnen kan bijvoorbeeld leiden tot een verminderde spiercontrole of een wankeler evenwicht. Als ik iemand met valproblemen in de praktijk krijg, probeer ik de oorzaak te achterhalen en tot een oplossing te komen, al dan niet met hulp van paramedici en specialisten. Begeleiders en verwanten geven we dan tips of concrete hulpmiddelen, zoals een therapie of een hulpmiddel als een rollator. Ook de techniek kan helpen, daarvan ben ik overtuigd.”

Waar hoop je op bij de hackathon?

“Ik hoop dat het lukt om iets te bedenken dat cliënten meer vrijheid geeft. Dat er een systeem komt dat signaleert: hé, hij of zij zou wel eens kunnen vallen, en dan een begeleider waarschuwt. Een camera die ‘iets’ registreert, een sensor in de broek, ik weet het niet. Een oplossing geeft de cliënt en de begeleiders meer rust.”

Je gaat het van een afstand volgen?

“Ik had graag in het team gezeten, maar ik zit net die week in Amerika. De World Scout Jamboree 2019 is in West-Virginia. Zo’n 45.000 scouts uit de hele wereld gaan daar een geweldig kamp beleven. Uit Nederland gaan er meer dan duizend, ik coördineer dit project. Volgende week gaan we de reis voorbereiden in overleg met de organisatie aldaar. Maar via www.dichterbij.nl/hackathon ga ik de verrichtingen van TeamDichterbij zeker volgen. Ik ben zeer benieuwd!”

Chat met ons