Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Brandspel Header

Loes leert over brand met het brandveiligheidsspel

Loes vindt brandoefeningen eng. Wat als we er een bordspel over maken, vroeg begeleider Rianne. Samen maakten ze het brandveiligheidsspel.

Brandveiligheid is een belangrijk thema bij Dichterbij. Iedere locatie doet jaarlijks een brandoefening, zo is de bedoeling. Loes vindt het niet prettig. “Ik heb van dichtbij een brand meegemaakt.” Ze vertelde dit aan begeleider Rianne Voermans. “Ik zei tegen Loes: misschien kunnen we er een leuk spel van maken. Een spel stimuleert om actief mee te doen, spelenderwijs leer je ook beter en onthoud je meer.” Loes vond het een goed idee. Al sparrend kwamen de dames tot een variant op Ganzenbord. Rianne: “Ganzenbord is een leuk spel waarbij het doel is dat je als eerste in de thuishaven bent. Bij ons brandveiligheidsspel gaat het erom dat je de veilige verzamelplaats bereikt.”

Vragen en opdrachten

Ook andere cliënten werden betrokken. Samen knutselden ze het spel van karton en bedachten ze vragen over algemene veiligheid en brandveiligheid. Ook Loes kwam met vragen. Ze geeft voorbeelden. “Wat doe je als iemand van de trap afvalt, wie bel je dan? En wat doe je als er boven brand uitbreekt en daar is nog iemand?” In totaal kwam het team tot zo’n 30 algemene vragen en 25 vragen die aan de locatie verbonden zijn. Er zitten ook praktische opdrachten bij. Rianne: “Een opdracht is bijvoorbeeld dat een cliënt de zorgcentrale mag oproepen met de oproepknop. Ze weten dan hoe dit werkt en wat ze kunnen vragen en doen.”

Houten versie

Het spel sloeg aan. “In het begin vond ik ook wel eng om te spelen, maar nu vind ik het leuk”, zegt Loes. “Fijn is ook dat je kunt doorpraten over vragen of opdrachten.” Vanwege het succes heeft Rianne een houten versie laten maken bij zorgboerderij Hoeve de Vonkel in Broekhuizen. Het resultaat mag er zijn: de cliënten van de zorgboerderij maakten een mooi spelbord, een dobbelsteen, pionnetjes en een kistje om alles netjes in te bewaren. Cliënten van Dichterbij schilderden het.

Lenen

Andere teams van Dichterbij kunnen het spel nu lenen bij Rianne. “Het zal zeker in de smaak vallen en kan een stimulans zijn om de brandoefening te doen”, zegt ze. Een schitterend spel en een prachtig initiatief, als je het mij vraagt!

Chat met ons