Naar inhoud
Certificaat

Medewerkers Dichterbij ontvangen hbo-certificaat Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag

10 Dichterbij-medewerkers hebben het eenjarige hbo-traject Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag afgerond. Donderdag 17 februari ontvingen ze hun certificaat. “Ik kan het gedrag van cliënten nu veel beter plaatsen.”

Sjoerd Minten is sinds 2018 begeleider van mensen met een licht verstandelijke beperking. Een mooie doelgroep, zegt hij. “Ik vind het interessant om erachter te komen waarom iemand bepaald gedrag vertoont. En dan samen met hem of haar stapjes vooruit zetten. Daarom ook wilde ik me verdiepen.”

Meer bagage in je rugzak

Zijn manager wees hem op het hbo-traject Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag. “We hebben de opleiding nu voor de derde keer gegeven”, vertelt docent Hans van Iersel van Capabel Hogeschool. Deze instelling heeft het traject samen met Dichterbij ontwikkeld. “We kijken nu anders naar mensen met een verstandelijke beperking dan vroeger. Ze doen mee, zijn zelfstandig, maken eigen keuzes. Dat betekent ook dat je als begeleider met dilemma’s te maken krijgt. Dan is het fijn om meer bagage in je rugzak te hebben.”

Praktische ervaringen

De studenten kregen onder meer les in psychopathologie en ziektebeelden, maar vooral ook in methodisch werken en relatiegericht werken. Gedragsdeskundigen van Dichterbij spelen daarin een belangrijke rol. “Onze rol is bij deze derde groep veranderd”, aldus gedragsdeskundige Judith Hendriks. “We hebben minder theoretische lessen verzorgd, maar vooral de verbinding gemaakt met onze eigen ervaringen in de praktijk. Dat is heel goed bevallen. Het maakt het ook herkenbaar voor de studenten en verhoogt hun betrokkenheid.”

Reflectie is belangrijk

Sjoerd heeft er veel van opgestoken. “Ik weet nu beter welk gedrag bij welke ziektebeelden hoort. Een cliënt van ons heeft bijvoorbeeld borderline. Ik herken nu het gedrag dat ze vertoont. Door de extra kennis ben ik me ook bewuster van mijn handelen en de reactie die dat kan opleveren.” De studie heeft hem ook doen inzien hoe belangrijk is om te reflecteren. “Wat heb ik gedaan, waarom heb ik dat gedaan, moet het volgende keer anders? Steeds probeer ik mijn eigen handelen te verbeteren, aan te passen aan de cliënt.”

Samen met collega’s

Hij kijkt terug op een mooi en interessant jaar. “De ene week heb je theorieles, de andere week werk je in een klein groepje aan een opdracht als voorbereiding op de theorieles. Dat is een fijne afwisseling. Ik werk fulltime, maar vond de opleiding goed te doen naast mijn werk.” Hij vond het extra leuk om het traject te doorlopen met collega’s. “Ik kende niemand, maar we kennen wel allemaal de organisatie. Je vindt elkaar makkelijk, kunt goed sparren en elkaar tips geven. De studie is een aanrader voor collega’s die zich willen verdiepen en veel over zichzelf willen leren.”

Het traject Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag is onderdeel van de studie Toegepaste psychologie. Met het certificaat krijgt men vrijstelling voor onderdelen van deze studie.