Naar inhoud
Merode1

Saaie parkeerplaats Merode wordt boeiend beleefplein

De 4 woningen van Dichterbij aan de Merodestraat in St. Oedenrode krijgen een beleefplein voor hun deur. Waar nu nog auto’s parkeren, komen straks onder meer een twisterspel, hinkelbanen, muziekinstrumenten en veel groen. Dat betekent leven in de brouwerij voor de cliënten!

Wens

Al een paar jaar leeft de wens voor een levendig pleintje. Een pleintje waar kinderen spelen en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Zodat er iets te doen is voor de cliënten (EMB en LVB). Aanvankelijk was het idee om alleen een beleefmuur te maken, vertelt begeleider Elske van Rooij. “Die muur is er inmiddels. Een kunstenares heeft een geweldige boerderijschildering gemaakt, een lokale ondernemer heeft het interactief gemaakt. Er draait een molentje, je kunt het deurtje van het kippenhok openen, door op knoppen te drukken hoor je onder meer een paard, koe, hond en vogels. Heel leuk.”

Merode2

Crowdfunding

Maar het zorgde niet voor de gehoopte toeloop van kinderen. “Er komen zeker kinderen, maar je komt niet dagelijks bij die muur spelen. Daarom hebben we ook een vogelverschrikker geplaatst waarin een ‘schat’ verstopt is. Deze schat is aangemeld bij geocaching, een wereldwijde schattenzoektocht op basis van gps. Dat trekt mensen, want velen doen dit spel in hun vrijetijd.” Om nog meer leven in de brouwerij te krijgen, wilde het team het hele plein aanpakken. “Als we het pleintje met verrijdbare plantenbakken zouden afzetten, mocht het van de gemeente.” Er werd een plan gemaakt en via crowdfunding 2.250 euro opgehaald. Daarnaast is ook geld verdiend met de verkoop van boeken. En de gemeente, dat een toegankelijkheidsfonds heeft, wil ook bijdragen.

Kartrekker

En dus komt het beleefplein er daadwerkelijk. Rond de bomen komen bankjes om lekker te genieten. Kinderen kunnen zich uitleven op een twisterspel en op hinkelbanen. Plan is ook dat er muziekinstrumenten komen, zoals een xylofoon. Rien Scheepens, een ouder van een cliënt, is de grote kartrekker van het project. De buurt is nauw betrokken. Elske: “Cliënten gaan samen met kinderen van het kinderdagverblijf de plantenbakken vullen en onderhouden. Daarnaast is er nog een grote kale muur. Plan is dat de LVB-cliënten samen met leerlingen van groep 8 van de basisschool insectenhuisjes en vogelhuisjes gaan maken en aan de muur hangen.”

Nieuwsgierig

Eind september moet alles klaar zijn, dan is de officiële opening. De cliënten kunnen niet wachten tot het zover is. “Als er nu kinderen komen, kijken ze nieuwsgierig wat ze aan het doen zijn. De EMB-cliënten vinden de muur zelf ook heel leuk. We willen kijken of we nog meer beleving aan de muur kunnen toevoegen, dingen die je kunt voelen. Het wordt een prachtig pleintje. Ik weet zeker dat cliënten en buurtbewoners er veel plezier aan gaan beleven!”