Naar inhoud
DSC4866

Soos De Leste Cent: “gasten delen lief en leed”

Wat 12 jaar geleden begon met een klein groepje cliënten van Dichterbij dat gezellig samen kwam, is uitgegroeid tot een fantastische soosavond. Onder de noemer De Leste Cent ontmoeten mensen met een (verstandelijke) beperking elkaar eens in de twee weken in Veghel. Op een goede avond zijn er wel zestig bezoekers. Initiatiefnemers Piet (72) en Dora (73) zijn zelf verrast door het succes. “We hadden nooit verwacht dat het zo zou uitgroeien.”

Het idee komt van hun zoon Philip (46). “Hij heeft een tijd in een groepswoning gewoond. Toen alle bewoners zelfstandig gingen wonen in de regio, wilden ze elkaar blijven ontmoeten”, vertelt Piet. Zo werd De Leste Cent geboren.

DSC4850
IMG 1275

Al snel kwamen er meer cliënten van Dichterbij op af en later volgde ook cliënten van andere organisaties. “De avonden zijn zo gezellig. Voor de bezoekers, maar wij genieten er ook met volle teugen van”, glundert Piet. “In een reguliere horecagelegenheid voelen onze gasten zich niet altijd thuis. Ze worden uitgelachen of voor de gek gehouden. Dat gebeurt hier niet. Iedereen is welkom.”

Van koffie tot bier

Rond 19.30 uur openen de deuren. Piet zit dan klaar bij de muntverkoop. Vervolgens druppelen de gasten binnen en genieten ze van een kop koffie met iets lekkers. Er wordt gekletst. Langzaam wordt de muziek ingezet en opgevoerd. Tafels en stoelen maken plaats voor de dansvloer en de koffie en thee wordt ingeruild voor fris of iets sterkers. Al dansend wordt de avond afgesloten.

“In een reguliere horecagelegenheid voelen onze gasten zich niet altijd thuis. Ze worden uitgelachen of voor de gek gehouden. Dat gebeurt hier niet. Iedereen is welkom.”

Piet
Initiatiefnemer De Leste Cent

Geheim

“Wat het geheim is?”, mijmert Piet. “Ik denk de vrijblijvendheid. Je hoeft niet aan te melden. Je mag komen en gaan wanneer je wil. De prijzen houden we zo laag mogelijk. En de invulling van de avond is aan de gasten zelf. In het begin hebben we wel eens thema-avonden gehouden, maar daar zat eigenlijk niemand op de wachten. Gewoon gezellig, dat werkt het beste.”

Soosavond 30 7 21 2

Eenzaamheid

Ondanks het vrijblijvende karakter heeft de soos ook een hele belangrijke functie. “Het gaat eenzaamheid tegen”, weet Piet. “De gasten delen lief en leed met ons. De verhalen die wij horen, zijn hartverwarmend, maar soms ook hartverscheurend. Wij zorgen voor een luisterend oor. Bij echt ernstige zaken, schakelen we hulp in. De lijntjes met begeleiding zijn kort. Toch kennen sommige begeleiders ons nog niet. Dat is jammer. Tegen hen zou ik willen zeggen: kom eens kijken!”

IMG 20171218 WA0014

Waardering

Al twaalf jaar zetten Piet en Dora en elf vrijwilligers zich in voor de Soos. In juni 2021 kregen ze voor hun harde werk de waarderingsprijs van de gemeente Meierijstad. “Ja, daar zijn we apetrots op”, glimlacht Piet.
In die twaalf jaar zijn heel wat mooie avonden de revue gepasseerd. “Maar oud en nieuw vier jaar geleden is mij altijd bijgebleven. Dat was een hele fijne avond. Alles klopte; oliebollen, champagne en gezelligheid. Je moet weten dat deze mensen anders alleen thuis zouden zitten op zo’n avond.”

Vader en dochter

Wat Piet ook ontroerd is een vader die regelmatig met zijn dochter komt dansen. Zij zit in een rolstoel, maar zodra de muziek wordt opgevoerd tilt hij haar eruit om samen te schitteren op de dansvloer. “Dat is fantastisch. De dochter geniet, de vader geniet. En dus genieten wij ook!”

DSC4853

Corona

Tijdens de coronagolven moest de soos noodgedwongen sluiten. “Heel jammer”, vindt Piet. “Het was niet anders, maar de impact was groot. Mijn vrouw en ik kregen veel telefoontjes van gasten die ons mistte."

Heropening na corona

Vrijdag 11 februari gaat Soos de Leste Cent weer open. In verband met de coronaregels start de avond om 19.00 uur. Om 22.00 uur is het feest afgelopen. Er wordt gecontroleerd op de QR code. Bezoekers houden afstand van elkaar. Er mag daarom niet gedanst worden. Draag een mondkapje als je verplaatst door de ruimte. 

Voor meer informatie kijk op de website van de Soos.