Naar inhoud
Header 15 2000x550px

Starten bij een nieuwe baan: 'zorg voor betrokkenheid'

Starten bij een nieuwe baan: het is een spannend moment. Hoe is dat voor mensen met een beperking? En hoe kunnen we hen daarbij ondersteunen? Dat onderzochten Ilse Kersten en Freek Twaalfhoven – begeleiders bij Dichterbij - in het kader van hun afstuderen aan de HAN. Het resulteerde in een praktisch handboek.

Starten bij een nieuwe baan: het is een spannend moment. Hoe is dat voor mensen met een beperking? En hoe kunnen we hen daarbij ondersteunen? Dat onderzochten Ilse Kersten en Freek Twaalfhoven – begeleiders bij Dichterbij - in het kader van hun afstuderen aan de HAN. Het resulteerde in een praktisch handboek.

‘Het ontdekken van unieke talenten, dat is het streven’.

Tekening

Freek: ‘Als jongeren met een verstandelijke beperking 18 jaar worden, verandert er veel: een eigen zorgverzekering, van kinderarts naar een reguliere arts, een andere indicatie. De overgang van jeugd- naar volwassenzorg vindt plaats. Een nieuwe dagbestedingsplek is een extra voorbeeld van een grote verandering op dat moment. Eentje die veel vragen oplevert: wat ga ik doen? Hoe ziet mijn werkdag eruit? Wie zijn mijn collega’s? In ons onderzoek ‘Samen 100%, help jij mij mee naar een nieuwe fase?’ hebben we ons gericht op de verbeterpunten in het proces, aan de kant van de zorgorganisatie. Het doel: zo min mogelijk impact voor de cliënt.’

‘We hebben veel gesprekken gevoerd’, vertelt Ilse, ‘met medewerkers, verwanten en cliënten. Openhartige gesprekken. Er kwamen duidelijke aandachtspunten naar boven. Ten eerste moet het vertrekpunt altijd de cliënt zelf zijn: zijn of haar unieke karakter, belangrijke behoeftes en wensen. Om die echt goed in kaart te brengen, is de betrokkenheid van familie een succesfactor. Daarnaast draait het om duidelijkheid en structuur, samen met betrokkenheid van de begeleiding. Zo ontstaat een gevoel van veiligheid en kan er een warme overgang zijn.’
Deze aandachtspunten vormen de kern voor het handboek dat Ilse en Freek ontwikkelden. Het handboek beschrijft de stappen die de dienstverleningscoördinator, de regiebehandelaar en begeleiders samen met de cliënt en verwanten kunnen doorlopen. Het stappenplan biedt alle ruimte tot aanpassing aan de individuele cliënt. ‘Het ontdekken en benutten van zijn of haar unieke talenten, dat is het ultieme streven’, aldus Ilse.

Gedragsdeskundige over het handboek

Rowan van Ninhuis, gedragskundige bij Dichterbij:

‘Het handboek biedt houvast tijdens de overgang naar een nieuwe dagbesteding; het maakt duidelijk waar aan gedacht moet worden én wie welke verantwoordelijkheid heeft. Juist omdat er al aan veel gedacht moet worden en er veel regelwerk is, is deze praktische toepassing heel waardevol.

Dagbesteding

Bekijk het complete aanbod van Dichterbij.
Lees meer

Romy werkt nu in een bakkerij

Romy werkt sinds kort bij een dagbesteding bakkerij. Voorheen volgde ze op een andere plek dagbesteding. “Ik wilde graag wat anders”, zegt ze. Maar wat precies? Dat wist ze zelf ook niet goed. Gelukkig hielp haar begeleiding goed bij haar zoektocht. Haar wensen en talenten werden in kaart gebracht. “We hebben een wensboom gemaakt”, vertelt Romy. “Zo kwam ik erachter dat ik bakken erg leuk vind.” Haar nieuwe dagbesteding past dan ook goed bij haar. Vanaf dag één voelt ze zich helemaal thuis. “Ik vind het super hier”, straalt Romy. “het allerleukste vind ik cupcakes bakken.” Ook de begeleiding bij de bakkerij ziet dat Romy op haar plek zit.