Naar inhoud
Stemmen

Stemduo: Rob en Ron helpen mee tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Coach Ron en cliënt Rob van Dichterbij zijn een stemduo tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart. Ze helpen een handje op een stembureau. Het idee komt van Stichting Prokkel. Een goede zaak, vinden Rob en Ron. “Het is belangrijk dat ook mensen met een verstandelijke beperking hun stem kunnen uitbrengen.”

Stemduo word je niet zomaar. Er gaat een pittige cursus aan vooraf. “Ik dacht: dat doe ik wel even”, lacht Ron. “Maar het viel best een beetje tegen!” Tijdens een uitgebreide toetsing wordt getest of de stembureaumedewerkers genoeg kennis in huis hebben. Rob en Ron hebben de test inmiddels gehaald. “Ik heb er veel van geleerd”, vertelt Rob. “Wist je bijvoorbeeld dat er geen verkiezingsposters in de stemhokjes mogen hangen? Maar wel in de rest van het gebouw waar de stemhokjes staan? Gek eigenlijk”, denkt hij hardop.


Ron en Rob

Betrokken

Rob is erg betrokken. Bij Dichterbij, maar ook bij zijn omgeving. Hij zit in de regionale cliëntenraad en verdiept zich graag in wetten en regelgeving. “Mijn vriendin zit in een rolstoel. Daarom heeft ze aanpassingen in huis nodig. Ze is ook veel bij mij thuis. Ik zoek dan graag uit of ik ook in mijn woning aanpassingen kan laten doen”, geeft Rob als voorbeeld.

Gelijkheid

Eigenlijk wilde het duo twee jaar geleden al meedoen als stemduo bij de landelijke verkiezingen. Door de coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan. Ron vertelt: “Rob en ik vinden het beide erg belangrijk dat er gelijkheid is. Dat mensen met een verstandelijke beperking dezelfde mogelijkheden hebben als alle anderen. Het komt nog voor dat stempassen van cliënten met een verstandelijke beperking in de prullenbak belanden. Heel jammer, want elke stem is er één”, zegt Ron.

Stemmen

Lees meer informatie over stemmen voor cliënten.
Lees meer

Stembureau

Ron en Rob zijn op 16 maart in een stembureau in Tegelen te vinden. “Heel leuk!”, glundert Rob. “Ik kom oorspronkelijk uit Tegelen en ik heb er vrijwilligerswerk gedaan in een verzorgingshuis. Ik denk dat ik wel bekenden tegen ga komen.”

Het exacte takenpakket wordt later bekend. “In ieder geval ondersteunen op het stembureau”, zegt Ron.Of ze zelf ook hun stem uitbrengen? “Natuurlijk”, zegt Rob zonder twijfel. “Kijk, daar ligt mijn stempas al klaar”, besluit hij.