Naar inhoud
Technasium 1

Technasium-leerlingen zijn aanjagers voor zorginnovatie

Vernieuwende ideeën ontwikkelen, mét gebruik van techniek: Dichterbij plukt de vruchten van haar samenwerking met technasia-scholen. “De leerlingen bedenken inspirerende oplossingen voor uitdagingen in de zorg. Verfrissend en met actuele technische kennis in hun achterzak. Zo wordt de jongere generatie een aanjager voor innovatie”, aldus Jos Dortmans, projectleider binnen Dichterbij.

Technasium

Een technasium is een middelbare school waar extra aandacht is voor bètavakken en techniek. En waar leerlingen al vanaf de brugklas projectmatig opdrachten uitvoeren voor echte organisaties. Dichterbij werkt inmiddels samen met zes van deze scholen. Jos: “Zo ontstonden al diverse ideeën die inspelen op actuele behoeftes en wensen. Dat sluit aan bij onze missie: een betekenisvol leven voor cliënten dichterbij brengen. Innovatieve ideeën helpen hier zeker bij.”

Verhuisspel

De opdrachten zijn divers, net zoals de creatieve oplossingen. Zo gingen de leerlingen aan de slag met het onderwerp verhuizen. Voor mensen met een verstandelijke beperking heeft dat veel impact. De ideeën varieerden van het alvast inrichten van je kamer met VR (virtual reality), een knuffelrobot die stress vermindert en een verhuisspel.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.
Het verhuisspel gepresenteerd door de leerlingen

In andere opdrachten werd nagedacht over de invloed van kleur op gedrag en hoe slimme verlichting bijdraagt aan het welbevinden van bewoners. Ook werd bekeken hoe je met technologie een wellness-beleving creëert in een badkamer. “Ontzettend veel waardevolle gedachtes. Het is nu aan ons om dit verder te brengen binnen de organisatie en de haalbaarheid te onderzoeken”, aldus Jos.

Kennismaking

De leerlingen maken door deze samenwerking kennis met mensen met een verstandelijke beperking. En met de gehandicaptenzorg. Een introductie bij Dichterbij en contact met ervaringsdeskundige cliënten is een standaard stap binnen een project. Dit draagt bij aan wederzijds begrip en het normaliseren en verminderen van stigma rond mensen met een beperking. “Allemaal belangrijke voorwaarden voor een meer inclusieve samenleving. Ook vertellen we een jonge generatie graag over het werken in de (gehandicapten)zorg. In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is dat mooi meegenomen!”.