Naar inhoud
Afbeelding palliatieve zorg

Thema-avond over ‘Levend verlies’ speciaal voor familieleden

Dichterbij organiseert een thema-avond over levend verlies voor familieleden van cliënten. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij wat het krijgen van een kind (of broer of zus) met een verstandelijke beperking met jou doet. De avond is op dinsdag 30 januari 2024 van 19.00 tot 21.00 uur bij Asteria in Venray. De toegang is gratis. Je bent van harte welkom.

Wat is levend verlies?

Levend verlies is het verlies van iemand die er nog is. Het is chronische rouw over het afscheid nemen van verwachtingen of gedachten over hoe het leven eruit had kunnen zien.

Kind met verstandelijke beperking

Als je een kind (of broer of zus) met een verstandelijke beperking krijgt, heeft dat impact op jou en je gezin. Je kunt te maken krijgen met onbegrip van je omgeving of oordelen van de samenleving. Daarnaast kun je ook tegenstrijdige gevoelens ervaren. Bijvoorbeeld irreëel schuldgevoel of verwijten naar anderen. Of het gevoel niet gehoord en gezien te worden. Misschien ontken je jouw eigen gevoelens en behoeften en stort je je volledig op de zorg voor jouw kind, broer of zus. Die gevoelens zijn heel normaal.

Leren omgaan levend verlies

Tijdens de thema-avond staan we stil bij de gevoelens die levend verlies bij jou losmaken. Er is ruimte om jouw ervaringen en gevoelens te delen, jij staat centraal. Er worden tips gegeven die jou kunnen helpen om jouw gevoelens serieus te nemen en ruimte te creëren voor jouw behoeften.

Sprekers

Twee professionals van Dichterbij leiden deze avond:

- Erick Mickers – geestelijk verzorger.
- Jannemeis van Berkel – consulent ethiek.

De avond wordt georganiseerd door de Dichterbij Academie en de Familievereniging Dicht-bij.

Erick Mickers en Jannemeis van Berkel

Levend verlies gaat gepaard met blijvend leed dat telkens verschuift naarmate het leven vordert. Het is een chronisch proces van afscheid nemen van verwachtingen en je telkens opnieuw leren te verhouden tot het leven.

Erick Mickers
Geestelijk verzorger bij Dichterbij