Naar inhoud
Foto Marcia

Verhuizen

Zorgdirecteur Marcia Adams is gevraagd om een column te schrijven in het lokale blad Hallo Horst aan de Maas. Deze editie gaat over verhuizen en welke impact dat heeft op haar dochter Saar – met Downsyndroom -.

Mijn dochter Saar is opgewonden. Ik heb haar net verteld dat we gaan verhuizen. Langzaam bouwt de spanning zich op en wordt ze steeds onrustiger. “Wat is verhuizen? Waarom moet dat? Weten mijn vriendinnen dan waar ik woon?”

Zullen we naar het huis gaan kijken Saar? Liever niet, vindt ze. Ze denkt even na. “Ik denk dat ik niet ga verhuizen. Gaan jullie maar.” We kijken samen op internet naar ingerichte slaapkamers. Bij al mijn suggesties kijkt ze vies en staat op. “Ik moet nog YouTuben, ik heb nu geen tijd”. Vervolgens ontstaat er een knallende ruzie op de kamer die ze deelt met haar zus.

Wij zijn als ouders ervan overtuigd dat verhuizen voor de zussen een noodzakelijke stap is. Meer privacy, minder ruzie. De beide pubers zien het voorlopig anders. De een heeft geen interesse, de ander geen zin.

Na de eerste nacht in haar kamer in het nieuwe huis staat Saar verrassend laat naast ons bed. “Ik heb uitgeslapen”. Dat is nieuw voor ons, maar zeker niet onprettig. “Het is veel beter”. Wat Saar? “Het ruikt lekker, mijn oren zijn stil en de buren zijn heel aardig. Ze laten het licht voor mij aan”. Ik begrijp dat ze doelt op de straatlantaarn voor haar raam.
Dat licht is al jaren een dingetje. Saar is bang in het donker. Maar een nachtlampje in haar kamer betekent dat het dag is en dat je moet opstaan.

In de weken erna zien we veranderingen bij Saar, ze wordt rustiger, slaapt meer en als verrassende bonus begint ze beter verstaanbaar te praten.

In 2023 gaan we in Horst met meer dan 100 bewoners van Dichterbij verhuizen naar een nieuw gebouw. We zijn ervan overtuigd dat dit positief gaat bijdragen aan hun leven en dat er meer mogelijkheden zijn om talenten te ontwikkelen.
Alle bewoners geven aan dat hun nieuwe kamer prettig moet voelen. Lekker ruiken, fijn licht, een fijne temperatuur en zacht geluid. Ik begrijp nu nóg beter hoe belangrijk dit is.

Van het verhuizen een fijne gebeurtenis maken, is een uitdaging. Maar we hebben nog even om met elkaar te verkennen hoe dit kan.

_____
Marcia

Marcia Adams is directeur zorg bij Dichterbij. Dit is een organisatie actief in Gelderland, Brabant en Limburg. Ze bieden zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Marcia heeft twee puberdochters, van wie een met het Syndroom van Down.