Naar inhoud
Symposium - Ottersum

VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking: Miranda, Rob en Frank bij het ministerie van VWS

Miranda, Rob en Frank spraken donderdag 7 juni op het ministerie van VWS over het VN Verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Het werd een bijzondere dag, zeker voor Miranda. De drie doen verslag.

“We gaan al vroeg op pad. Vanuit Venlo, Cuijk en Oss gaan we met de trein naar Den Haag om mee te doen aan de BeleidsProkkel. Die is in het kader van de Prokkelweek. In Utrecht stappen filmmaker Julian en zijn cameraman in de trein. Zij maken een film over ons bezoek. Zijn we eindelijk in Den Haag, moeten we een half uur wachten voor we het gebouw in mogen. Er is een brandalarm afgegaan! Iedereen van het ministerie staat beneden op de stoep.”

Makkelijk

“Bij binnenkomst moeten we ons melden en legitimeren. We krijgen een pasje. Medewerkers van het ministerie leiden de dag. We beginnen met een kennismakingsronde. Er zijn ook cliënten van het regiecentrum uit Nijmegen en van de Landelijke Federatie Belangenverenigingen. We praten over het VN-verdrag met extra aandacht voor de artikelen over bewustwording, toegankelijkheid, onderwijs, werk, sport, vrije tijd en vakantie, eigen leven en privacy. De medewerkers hebben het goed voorbereid, het is allemaal makkelijk te begrijpen.”

20180611 Beleidsprokkel4 3
20180611 Beleidsprokkel4 4

Zingen

“Tijdens de lunchpauze komt minister Hugo de Jonge. Hem mogen we alles vragen over hoe hij en het ministerie ervoor gaan zorgen dat het VN-verdrag goed wordt uitgevoerd. Hij zegt dat succes afhankelijk is van meerdere partijen. We mogen ook samen met hem op de foto. Stiekem hebben we hem dan al gezegd dat Miranda jarig is vandaag. Spontaan begint hij ‘Lang zal ze leven’ te zingen! Na lunch krijgen we een rondleiding door het gebouw. Je hebt vanaf de twintigste verdieping mooi uitzicht over Den Haag. Tot slot krijgen we mooi certificaat van deelname.”

Mooie dag

“We hebben een mooie dag gehad. We waren onder de indruk van het programma, de gastvrijheid en de wijze waarop de medewerkers ons te woord stonden. Ze hadden goed hun best gedaan om ons in begrijpelijke taal uit te leggen waar het VN-verdrag over gaat.”