Naar inhoud
Music Memory Header

Zit er voor cliënten muziek in Music & Memory?

Dementerende ouderen leven op bij muziek uit hun jeugd. Hoe werkt dit bij mensen met een verstandelijke beperking? 34 cliënten en medewerkers van Dichterbij gaan dit ervaren via een pilot met Music & Memory.

Eind 2017. Muziektherapeut Bert Verbeeten maakt tijdens een studiedag uitgebreider kennis met Music & Memory. Zorgprofessionals leren via deze methode om afspeellijsten te maken met persoonlijke, favoriete muziek van dementerenden. “Beroemd is het filmpje over Henry”, zegt Bert. “Hij is in zichzelf gekeerd, maar komt door de muziek weer letterlijk tot leven. Dit raakte me. Dat muziek goed is voor het brein, weten we dankzij onder meer neuropsycholoog Erik Scherder, bekend van tv. Maar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt muziek nog nauwelijks ingezet bij cliënten met dementie.”

Op een andere manier

Bert wil daarin graag verandering brengen via een pilot met Music & Memory. Twaalf cliënten, een aantal familieleden, begeleiders, dvc’ers en gedragsdeskundigen doen mee. Zij volgen een e-learning, krijgen coaching via mail en telefoon en toegang tot online informatie. Bert: “Normaal gesproken ga je bij dementerenden terug naar de muziek die ze luisterden tussen hun vijftiende en dertigste. Bij mensen met een verstandelijke beperking kan dat vaak niet. Verstandelijk functioneren ze misschien op een leeftijd van bijvoorbeeld vijf jaar, vaak kunnen ze ook niet vertellen welke muziek ze mooi vinden. Wij moeten dus op een andere manier een afspeellijst samenstellen.”

Hoge verwachtingen

Familie, begeleiders en gedragsdeskundige spelen daarbij een belangrijke rol, zegt hij. “Misschien is er muziek uit het verleden waar de cliënt blij van werd, zijn er kinderliedjes die vroeger vaak gedraaid werden of weten ze op welke muziek hij reageert. Vaak zal het ook een kwestie van proberen zijn.” De pilot met Music & Memory duurt negen maanden. Dan moet duidelijk zijn of de methode werkt bij mensen met een verstandelijke beperking. Bert verwacht er veel van. “Muziek kan op tal van manieren positief werken: bij het maken van contact, bij het verlichten van pijn, om beter in te slapen, om te ontspannen of juist actief te worden, kortom: muziek helpt om de kwaliteit van leven te verbeteren.”