Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer

Weten wat er speelt

Actueel - 553 - Ottersum

Zorgdirecteur Marcia Adams schrijft column in de krant

Zorgdirecteur Marcia Adams is gevraagd om een column te schrijven in het lokale blad Hallo Horst aan de Maas. De eerste editie is meteen een mooi compliment aan alle zorgmedewerkers.

Luxe problemen

Aan een haastig aangeschaft bureautje werk ik vanuit de slaapkamer. Terwijl ik beeldbel, blijft de jongste puber, ondanks vele verzoeken, op bed hangen. Ze trekt de conclusie dat ze stopt met school. Je hebt geen diploma nodig om met koffie naar het beeldscherm te staren. De oudste puber (Syndroom van Down) komt binnen. Midden in een beeldvergadering, denkt ze een bekende vlogger te zien en onderzoekt dit met haar neus bijna op de camera. Pfff!

Maar dit zijn luxe problemen. Wat onze cliënten en hun familie vanaf maart hebben meegemaakt, is niet te beschrijven. Als een golf trok het coronavirus Dichterbij binnen. Een groot deel van Nederland dacht toen nog dat Corona een biertje was of iets ver weg in China. Cliënten, medewerkers en familie werden ziek. Het eerste overlijden sloeg in als een bom.

Al snel mocht er geen bezoek meer komen. We beseften dat het eigenlijk niet aan ons was om ouders de toegang tot hun kind te ontzeggen. We zochten uitzonderingen, maar de dreiging van het virus was groot. Had het anders gekund? Met de kennis van nu, zeker.

Dan onze zorghelden. Hoe kon ik mensen vragen zich bloot te stellen aan een onbekend virus? Zonder gemor ging iedereen aan het werk. Sterker nog, de grootste zorg was niet hun eigen veiligheid, maar een veilig thuis en een fijne dag voor de cliënten.

Na een periode die eindeloos leek, nam het aantal besmettingen af. We konden versoepelen. Ondanks de collectieve vermoeidheid, zochten we naar creatieve oplossingen om anders om te gaan met de zo gevreesde tweede golf.

Nu is het zover; de tweede golf. En weer staat iedereen klaar. Klaar om samen met cliënten, collega’s en familie deze periode heen te komen.

Daar denk ik aan. Terwijl ik beeldbel aan dat haastig gekochte bureautje.

En ik hoop u ook. U kent vast een zorgheld. Geef hen eens een complimentje. Zwaai een keertje extra als u langs onze woningen loopt. Maar vooral: houd vol! Ook als is dat lastig. Alle kanjers van Dichterbij zijn u dankbaar.

Bron: Hallo Horst aan de Maas

Chat met ons