Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer

Als je het Doortje vraagt

Doortje Header 2000X570

Doortje

Doortje heeft vasculaire dementie. Via de e-health uitleenservice van Dichterbij testte het team de interactieve hond om Doortje te stimuleren. Ze reageerde daar zo goed op, dat haar familie de hond voor haar verjaardag kocht. Doortje is er blij mee.

“Opvallend hoe Doortje opvrolijkte toen ze haar cadeau had uitgepakt”, zegt zwager Sjaak Duijs. “Er kwam direct een glimlach op haar gezicht. Alsof ze wilde zeggen: ‘nu heb ik mijn eigen hondje gekregen’. Ze begon met het beestje te spelen, zong liedjes van vroeger en praatte tegen hem alsof hij jarenlang was weggeweest. Mooi om te zien.” Een naam was snel gevonden. “Ze noemt hem Sammie. Kort en krachtig en makkelijk om te onthouden.”

E-health

Onderzoek wees uit dat veranderingen in Doortjes gedrag – afwezig, stemmingswisselingen, wegzakken - het gevolg waren van vasculaire dementie. “We wilden niet direct met medicijnen starten, maar kijken hoe we Doortje actief konden stimuleren”, vertelt dvc’er Joyce Verhoeven. “Gedragsdeskundige Monique Hoefnagel stelde voor om e-health te proberen.” Ze vroeg een lijst op met mogelijke toepassingen, ze vond de interactieve hond het meest geschikt. “Doortje heeft vroeger een hond gehad. Ook geniet ze ervan als een collega van me haar hond meeneemt. Daarnaast is de interactieve hond betaalbaar. Via de uitleenservice konden we de hond een maand lenen, maar als het werkte, zou het wel een betaalbare toepassing moeten zijn.”

9305 - Nistelrode (1)

Vrolijk en actief

Joyce besprak haar bevindingen met de familie, zij waren het met haar eens. En dus kon de hond geleend worden. Joyce: “We spraken af dat één collega de hond bij Doortje zou introduceren. De hond reageert op aaien, knuffelen en bewegen. Doortje moest dit gaan leren en ervaren. Die aanpak pakte goed uit. Nog steeds is het nodig de hond uit te leggen, maar als Doortje eenmaal de aandacht op de hond heeft, kan ze zich er goed zelf mee vermaken. De hond maakt haar vrolijk en actief.”

Schot in de roos​

Het team vertelde de familie regelmatig hoe goed Doortje op de hond reageerde. Toen ze op bezoek kwamen, zag familie het met eigen ogen. Ze besloten dan ook direct dat het een perfect cadeau was voor Doortjes verjaardag. Sindsdien woont ook Sammie bij Doortje in huis. Sjaak Duijs: “Ik hoop dat Doortje nog een hele poos van hem mag genieten. Het cadeau is echt een schot in de roos.” Joyce beaamt dat: “Ook andere cliënten hebben de hond geprobeerd, maar die reageerden aanzienlijk minder op het beest dan Doortje. Zij wordt er echt door geprikkeld en gestimuleerd. Daardoor is ze minder vaak afwezig en vrolijker. Het doel is met hulp van deze hond bereikt.”

Ontdek wat e-health voor jou kan betekenen

Logo Als je het mij vraagt

'Als je het mij vraagt' is de manier waarop medewerkers van Dichterbij jou leren kennen. Om erachter te komen wat jij wilt. Dat merk je doordat we naar je luisteren en met jou praten. Ook met de mensen die bij jou horen, zoals je familie. Zo kunnen we jou nog beter helpen met een fijn leven. Lees meer over onze werkwijze 'Als je het mij vraagt'. En laat je inspireren door de verhalen van andere cliënten. Volg ons ook op onze populaire facebookpagina.

Accepteer cookies voor chat