Naar inhoud

Als je het Jorg vraagt

AJHMV Jorg header

Jorg vindt zijn draai bij Samen Thuis

Jorg woont sinds begin 2019 bij gezinshuis Samen Thuis van Dichterbij. Daar vindt hij de rust, structuur en gezelligheid die hij nodig heeft. En die hij eerder zo miste.

Het is 2016 als Jorg en zijn ouders besluiten dat het goed is dat Jorg het ouderlijk huis verlaat. Jorg is dan 33 jaar. “Je kunt niet altijd bij je ouders blijven wonen”, vindt hij. Hij heeft geluk: in de buurt bouwt een zorgorganisatie een mooi complex. Daar kan hij een eigen studio krijgen. Er komen nog zes andere mensen met een verstandelijke beperking te wonen. In een gezamenlijke woonkamer koken en eten ze samen.

Verandering

Een ideale situatie, zo lijkt het. Maar Jorg kan er zijn draai niet vinden. Hij vindt het te druk, krijgt te veel prikkels en kan moeilijk omgaan met de wisselende begeleiding. Zijn ouders Jos en Marian merken dat hij verandert. Hij wordt onzekerder, minder vrolijk en zit vaak alleen in zijn studio. Ook in de horecazaak waar Jorg werkt, merken ze dat hij minder lekker in zijn vel zit. Jos en Marian trekken aan de bel, maar de begeleiders zeggen dat Jorg tijd nodig heeft. Maar Jorg went niet. Besloten wordt om hem 1-op-1 begeleiding te geven. Het werkt niet.

AJHMV Jorg

Schreeuw om aandacht

Op een morgen krijgen Jos en Marian telefoon: Jorg moet weg waar hij woont. Marian: “Hij was agressief geworden. Hij gooide met een stoel, smeet met deuren en schreeuwde. Een schreeuw om aandacht, dat was het.” Volgens zijn opgebouwde dossier heeft Jorg een zeer beschermde woonomgeving nodig. Er wordt een bijeenkomst met diverse zorgorganisaties belegd om een geschikte woonlocatie te vinden. Jos: “Eén organisatie kwam met een voorstel. We zijn gaan kijken, maar dat was niks, een zolderkamer achteraf. Marjan Vrijsen van Dichterbij zat ook bij de bijeenkomst. Met haar klikte het. We besloten om haar te bellen.”

“Hier wil ik wel wonen”

Omdat de ouders van Jorg het beeld niet herkennen van een agressieve jongen die een zeer beschermde woonomgeving nodig heeft, gaat Marjan op bezoek bij Jorg. Ze drinken koffie, Jorg heeft een cake gebakken, het is gezellig. Marjan is het met de ouders eens: Jorg is niet agressief. Dat biedt mogelijkheden voor een alternatieve woonlocatie. Marjan komt uit bij gezinshuis Samen Thuis van Thea. Ook Thea bezoekt Jorg, andersom gaat Jorg samen met zijn ouders op de koffie bij Thea. Jorg heeft geen idee dat dit mogelijk zijn nieuwe thuis is, niemand heeft hem dat verteld. Jos en Marian kijken dan ook op als hij onderweg naar huis zegt: “Hier wil ik wel wonen, maak het maar in orde.”

Het klikt

Zo snel gaat dat niet, Jorg! Thea wil Jorg eerst goed leren kennen. Hij komt een paar keer helpen in de tuin, eet mee en maakt kennis met Marcel en Sandra, de andere bewoners van Samen Thuis. Het klikt. En dus woont Jorg sinds begin 2019 bij Samen Thuis. En het gaat hartstikke goed. “In het begin was het wennen”, zegt Jorg. “Ik heb gezegd dat ik structuur en regelmaat nodig heb.” Die krijgt hij. Jorg werkt in de tuin, bakt en doet spelletjes met Marcel en Sandra. Thea: “Wij laten bewoners doen waar ze blij van worden. Maar we leren Jorg ook nieuwe dingen: we koken samen, hij lapt de ramen en doet de was, bijvoorbeeld.” Zijn ouders staan er versteld van hoeveel hij al geleerd heeft. “Achteraf gezien was de overgang naar een eigen studio te groot. Dit is perfect voor hem.”

Chat met ons