Naar inhoud
Jos glucosemeter header

Jos

Jos heeft diabetes type 2. Zijn bloedsuikerniveau wordt sinds een half jaar met een glucosesensor gemeten. Hij is er blij mee: hij is nu af van die pijnlijke vingers.

De bloedsuikerwaardes van Jos kunnen nogal schommelen. Daardoor moesten begeleiders hem 4 keer per dag in de vinger prikken om de waarde te meten. Soms zelfs vaker. De begeleiders keken wel steeds goed dat ze steeds een andere vinger pakten, maar toch. Het was nogal wat. Jos kreeg er pijnlijke vingers van, alhoewel hij zelf zei dat hij het niet zo erg vond.

Sensor en app

Zo’n half jaar geleden zei de diabetesverpleegkundige dat Jos een glucosesensor kon krijgen. Omdat zijn waardes zo schommelen en hij dus vaak geprikt moest worden. En dus heeft Jos nu een sensor op zijn bovenarm. Hij laat het zien. Mooi rond is ie. Op zijn mobiele telefoon is een app geïnstalleerd. Door die app voor de sensor te houden, wordt de bloedsuikerwaarde gemeten.

Kleurtjes

Jos kan gewoon zijn trui of bloes aanhouden als zijn bloedsuikerwaarde gemeten wordt. Begeleider Anke laat het zien. Ze opent de app op de telefoon van Jos, houdt de telefoon tegen de trui op de plaats waar de sensor zit en hup, de waarde wordt gemeten. 10,6. Iets te hoog, maar er is geen actie nodig. Aan de kleurtjes kun je precies zien of je iets moet doen. Jos weet hoe het werkt. Groen is goed, geel is opletten en rood is echt te hoog of te laag. “Dan moet ik drinken”, zegt Jos. “Als het te hoog is, drink ik water. En is het te laag, dan drink ik ranja of eet suikersnoepjes.” Na een uur kunnen begeleiders dan meten of de waarde beter is.

Jos weet hoe het werkt. Groen is goed, geel is opletten en rood is echt te hoog of te laag.

Iedereen blij

Iedereen is blij met de glucosesensor. In de eerste plaats Jos zelf. “Het doet geen pijn meer in mijn vingers.” En in de tweede plaats de begeleiders. “4, 5 keer prikken op een dag is veel werk”, zegt dvc’er Marleen. “Ook al door de registratie, we geven alle waardes door aan de diabetesverpleegkundige. Nu gaat dat automatisch. En de verpleegkundige heeft nu direct inzicht en overzicht. Dat scheelt ook haar veel werk.”

Ontdek wat e-health voor jou kan betekenen

Chat met ons