Naar inhoud

Rustiger en socialer, dankzij de honden

Rintintin AJHMV 19 Van 36

Dagbesteding Rintintin

De medewerkers (cliënten) van Rintintin houden van honden. Iedere dag borstelen, verzorgen, knuffelen en spelen ze met de honden. De medewerkers krijgen er goede zin van. En ze doen nuttig werk.  

Brenda zit op de bank. Op haar schoot ligt Saartje, een schattige labradoodle-pup. Saartje komt pas sinds kort bij Rintintin, maar nu al is het de favoriete hond van Brenda. Ze aait en knuffelt de hond, lacht en praat tegen haar. Brenda is rustig. Dat is niet altijd zo, zegt begeleider Alie. “De medewerkers hebben naast hun verstandelijke beperking bijkomende gedragsproblematieken. De honden zijn dan een perfecte afleiding. Door de honden te knuffelen of te borstelen, worden de medewerkers rustig. Een hond is trouw, luistert en oordeelt niet. Hij geeft altijd het goede antwoord.”

Verwennen

Bij Rintintin komen dagelijks 7 tot 10 honden. De meesten komen van mensen uit de omgeving. Ze brengen hun hond ’s morgens en halen het dier ’s middags weer op. De medewerkers hebben een zinvolle daginvulling, zij zijn de hondenopvang. De honden maken de medewerkers rustig, maar zijn ook belangrijk voor de sociale contacten. Carlo, bijvoorbeeld, vond het lastig om in een groep te zijn. Alie: “Carlo is 74 jaar. Na zijn pensioen had hij moeite om met de vrije tijd om te gaan. Hij trok zich vaak terug en zat dan alleen op zijn kamer. Nu helpen de honden hem om in een groep te zijn. Dat werkt heel goed.”

Rintintin AJHMV 35 Van 36

Beweging

Het dagprogramma bij Rintintin is voor iedereen duidelijk. Eerst koffie drinken en hondjes aaien en knuffelen. Daarna volgt een lange wandeling met de honden. Alie: “De honden moeten eruit. Ook bij hondenweer! En beweging is voor iedereen goed.” De medewerkers wachten op elkaar, praten met elkaar over de route, duwen een collega die in een rolstoel zit. Kortom: ze helpen elkaar. “Dat is goed voor de eigenwaarde”, zegt Alie. Na de middag verzorgen de medewerkers de honden en andere dieren bij Rintintin, zoals cavia’s. Ze ruimen poep op, borstelen de dieren, verversen water, spelen met de dieren. Ze zijn dus de hele dag lekker met de dieren en met elkaar bezig. Het is een gezellige beestenboel bij Rintintin, als je het mij vraagt!

Logo Als je het mij vraagt

'Als je het mij vraagt' is de manier waarop medewerkers van Dichterbij jou leren kennen. Om erachter te komen wat jij wilt. Dat merk je doordat we naar je luisteren en met jou praten. Ook met de mensen die bij jou horen, zoals je familie. Zo kunnen we jou nog beter helpen met een fijn leven. Lees meer over onze werkwijze 'Als je het mij vraagt'. En laat je inspireren door de verhalen van andere cliënten. Volg ons ook op onze populaire facebookpagina.

Chat met ons