Dichterbij-symposium ‘Buitengewoon natuurlijk’ op vrijdag 23 juni

Over buitengewone zorg voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

Met dagvoorzitter Filemon Wesselink, sprekers als Ab Klink, Michel van Schaik en specialisten uit de zorg én diverse workshops laat Dichterbij u kennismaken met een buitengewone aanpak voor EVB+-cliënten. Profiteer van deze unieke gelegenheid en meld u aan!

Programma

9.30 uur Inloop en ontvangst
10.30 uur Openingswoord door Cecile Stallenberg, raad van bestuur Dichterbij
10.40 uur Dagvoorzitter Filemon Wesselink licht het programma toe
10.50 uur Ab Klink (oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestuurder van VGZ) geeft zijn blik op de zorg
11.10 uur Paneldiscussie met onder andere Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg bij Rabobank), het Cliëntenplatform Regio Oost van Dichterbij, familieleden en begeleiders van cliënten.
12.00 uur Lunch
13.30 uur Workshopronde 1
Keuze uit:
- Terugdringen vrijheidsbeperkende maatregelen
- Onze doelgroep: EVB+
- Bouwen aan De Ziep
- Zo werken we: Als Je Het Mij Vraagt
- Domotica
- Een bezoek aan de woningen en dagbestedingen
- Autisme-belevingscircuit
14.30 uur 'Wisseltijd'
14.40 uur Workshopronde 2
15.45 uur Plenaire afsluiting, gevolgd door een borrel

Locatie: Roepaen, Kleefseweg 9, 6595 NK Ottersum

De inschrijving hiervoor is inmiddels gesloten. Wilt u geïnformeerd worden als Dichterbij opnieuw een evenement organiseert? Vul dan het formulier in.

Van Roepaan naar De Ziep

Na de Tweede Wereldoorlog was er een groot tekort aan opvang voor kinderen met een verstandelijke beperking, toen nog ‘zwakzinnigen’ genoemd. In Ottersum werd het aan puin geschoten pensionaat Maria Roepaan (toen nog geschreven met dubbel 'a') steen voor steen opgebouwd. In 1951 werden de eerste religieuze zusters hierheen gestuurd, en niet veel later de eerste zeven patiënten. Anderhalf jaar later telde de Stichting Maria Roepaan al 120 patiënten, en dat aantal bleef groeien. Daarom kocht de stichting 26 hectare heidegrond aan de Siebengewaldseweg in Ottersum. Op dit terrein werd een aantal paviljoens en een hoofdgebouw gerealiseerd. Rond 1985 woonden hier 680 cliënten. Aan de rand van dit terrein, aan De Ziep, realiseerde Dichterbij in 2016 nieuwe, buitengewone, woningen met dagbesteding voor 44 voor EVB+-cliënten. Tijdens het symposium maken we graag samen met u de reis van vroeger naar nu.