Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
3731 Gennep 1 1

Tweeduizend meter pure vreugde

Jacomien: “Het was eind mei, de eerste keer dat we Niels weer even mee naar huis mochten nemen. We hadden hem sinds de lockdown in maart niet meer gezien. Ja, via beeldbellen en als we even langs zijn woning liepen om te zwaaien. Maar dat was voor hem vooral verwarrend, want we bleven op afstand. Gelukkig zagen zijn begeleiders ook in hoe belangrijk het voor Niels en ons is om echt contact met elkaar te kunnen maken. Dus maakten zij na verloop van tijd een weloverwogen uitzondering en mochten we Niels toch af en toe mee naar huis nemen om een paar uurtjes in de tuin van elkaar te genieten.”

Foto-Niels-Guelen1.jpg

Vrolijk kabaal

Frans: “Niels kan niet praten, maar maakt geluiden. Wij kunnen daaruit precies opmaken hoe hij zich voelt. Hij houdt van geroezemoes en gezelligheid om hem heen. Hij vindt het bijvoorbeeld heerlijk om er in de keuken bij te zitten als ik aan het koken ben. En Sesamstraat, daar is hij ook dol op. Maar die ene wandeling, voor het eerst weer naar ons huis, dat was echt het toppunt. Je had hem moeten horen toen we de straat inliepen. Hij maakte zo’n vrolijk kabaal, dat de overbuurvrouw kwam kijken wat er aan de hand was. Heerlijk om hem zo te zien.”

PHOTO-2020-12-21-22-41-54.jpg

Volste vertrouwen

Jacomien: “Toen het coronavirus Nederland bereikte, zat de schrik er hier meteen goed in. Uden was een van de brandhaarden. De ambulances reden hier af en aan en er vlogen de hele dag traumahelikopters over. Het was ons direct duidelijk dat we er alles aan moesten doen om te voorkomen dat wijzelf, Niels, zijn begeleiders of medebewoners besmet zouden raken.” Frans: “Wij hebben onze deur zo goed als dichtgehouden en zijn nergens op bezoek gegaan. Dat was zwaar. We misten onze familie en vrienden enorm, maar het kon niet anders. Niels is kwetsbaar en wij zijn boven de 70. Het was echt uitkijken geblazen.” Jacomien: “Er is geen dag onbezorgd voorbij gegaan. Maar in de zorg en ondersteuning die Niels bij Dichterbij krijgt, hebben we altijd het volste vertrouwen gehad. Voor zover dat mogelijk is, is dat vertrouwen zelfs nog gegroeid. Zijn begeleiders hebben heel goed in de gaten wat Niels nodig heeft en leveren echt maatwerk. Dat is grandioos.”

Foto-Niels-Guelen2.jpg

Respect

Frans: “Ik hoop dat we de coronaperiode snel achter ons kunnen laten. Maar met één aspect ben ik blij: dat Nederland meer respect heeft gekregen voor de mensen in de zorg. Dat werd echt tijd.” Jacomien: “Zij doen elke dag hun uiterste best en dus doen wij dat ook. Zodat we straks weer zorgeloos met z’n allen bij elkaar kunnen komen – Niels, onze twee andere jongens en hun gezinnen – en de kleinkinderen weer om de rolstoel van ome Niels kunnen rondhuppelen. Nog even volhouden.”

Jacomien en Frans in een notendop

Zijn: de ouders van Niels, Lars en Erik

Wonen: in Uden

Genieten van: kinderen en kleinkinderen, wandelen en fietsen

Missen: etentjes met vrienden en familie

Bijzonder: de onvoorwaardelijke inzet van de begeleiders van Niels

Motto: goede zorg maakt het leven minder zorgelijk

Accepteer cookies voor chat