Naar inhoud

Als je het Mario vraagt

Mario Img 4939

Mario

Mario wilde een eigen appartement. Maar ook graag in de vertrouwde groepswoning blijven wonen. Dankzij een verbouwing zijn beide wensen vervuld. “Ik ben gelukkig.”

“Kom maar naar boven!” De wand langs de trap hangt vol met petjes. Bovenaan de trap staat de trotse verzamelaar. “Welkom”, zegt Mario. Wat eerst een ‘donker hok met veel rotzooi was’, zoals Mario zegt, is nu een gezellig, opgeruimd appartement met veel daglicht. Aan de tuinkant is een dakkapel, daar is de slaapkamer. Aan de straatkant is de zithoek en staat een eettafel met vier stoelen. In het midden een keukentje, daarnaast een deur naar de badkamer met wc.

Mario Img 4939

Te veel prikkels

“Dit is een groepswoning, maar ik zat altijd al veel op mijn kamer”, zegt Mario. “Ik kan het goed vinden met de andere drie bewoners, maar als we samen zijn, krijg ik te veel prikkels. Dan heb ik rust nodig.” Mario eet bijvoorbeeld op zijn kamer, de begeleiding brengt hem het gekookte eten boven. Logisch dat hij al langer een eigen appartement wilde, in plaats van alleen een slaapkamer. Hij had al eens alleen gewoond en ook samengewoond. Maar dat ging niet goed: Mario heeft de nabijheid van vertrouwde begeleiders nodig.

Zelf goede ideeën

An, dienstverleningscoördinator bij Dichterbij, kwam met een idee: een dakkapel aan de voorkant om de ruimte groter te maken. Mario zag het direct zitten, maar stelde voor om de dakkapel aan de achterkant van de kamer te maken. Daar zat nog een rommelhok. Door die ruimte erbij te betrekken, kwam er ook plaats voor een badkamer. Deskundigen van Dichterbij werden erbij gehaald en tekeningen gemaakt. Mario had zelf goede ideeën over de indeling en inrichting. “Ik heb er veel over nagedacht, ik wist hoe ik het wilde hebben.” Na twee maanden verbouwen was het klaar en had Mario een nieuwe woning op de vertrouwde plek. Precies zoals hij wilde.

Opgeruimd

“Ik houd nu alles netjes en schoon”, zegt Mario. “Ik poets op woensdagavond en op zaterdag. En in het weekend doe ik boodschappen en kook ik zelf.” De woning is opgeruimd, Mario zelf is ook lekker opgeruimd nu: hij is vrolijk. Extra fijn vindt Mario dat de andere bewoners hem het appartement gunnen; ze begrijpen dat hij het nodig heeft. “Mijn verbouwing heeft hen op een idee gebracht, want zij gaan nu ook hun eigen kamer en de gezamenlijke woonkamer opknappen. Mooi!”

Logo Als je het mij vraagt

'Als je het mij vraagt' is de manier waarop medewerkers van Dichterbij jou leren kennen. Om erachter te komen wat jij wilt. Lees meer over onze werkwijze 'Als je het mij vraagt'. En laat je inspireren door de verhalen van andere cliënten. Volg ons ook op onze populaire facebookpagina.