Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Belevenistafel

E-health helpt Ben te doen waar hij zin in heeft

Ben communiceert met zijn ogen. Daar is hij inmiddels heel goed in. Overdag kan hij daardoor veel zelfstandig doen. En ’s nachts roept hij hulp in als dat nodig is. Gewoon door zijn ogen enige tijd open te houden. E-health toepassingen helpen hem daarbij.

Het is mooi weer. De bewoners van de Meijerij zitten buiten. Ben ook. Het is een gezellige groep ouder wordende cliënten met een intensieve zorgvraag. Ze genieten van het zonnetje. En van de muziek. ‘Jij denkt maar dat je alles mag’, klinkt het uit de speaker. Frans Duijts. Niet alle 6 bewoners zijn fan, lacht Heleen. “Sommigen houden van Hollandse hits, anderen zijn fan van muziek uit de jaren 60 en 70. Dat is fijn met zo’n iPad met Spotify erop: je hebt alle soorten muziek paraat. En met een bluetoothspeaker heb je mooi geluid en kun je overal luisteren.”

Spelletjes spelen
Als Ben naar zijn eigen muziek wil luisteren, doet hij dat op zijn Tobii. Deze computer kan hij met zijn ogen besturen. Hij heeft er veel voor geoefend, maar het gaat nu heel goed, zegt Heleen. “Met de Tobii kan Ben hulp vragen, maar vooral ook veel zelf doen. Zoals spelletjes spelen en foto’s bekijken. Maar dus ook naar zijn favoriete muziek luisteren. Door het apparaat is hij minder afhankelijk van ons.”

Tobii.jpg

Nachthulp
Ook ’s nachts krijgt Ben hulp van een mooie e-healthtoepassing: een MMS, een Minimal Movement Switch. Heleen legt uit hoe het werkt. “Ben weet dat als hij zijn ogen enige tijd open houdt, dat de MMS dat registreert. De dienstdoende nachtmedewerker krijgt dan een signaal en gaat kijken welke hulp Ben nodig heeft. Een super oplossing die perfect werkt.”


BelevenisTafel

Het team van de Meijerij kijkt steeds of e-health de kwaliteit van leven van de bewoners kan vergroten. Bovenaan het verlanglijstje staat de BelevenisTafel, zegt Heleen. “Die tafel hebben we een keer geleend van de buren, ook een zorgorganisatie. De bewoners vonden dat geweldig.” Ben vindt het ongetwijfeld ook interessant. En zo niet, dan gaat hij op zijn eigen Tobii-computer zelf een spelletje spelen of naar muziek luisteren. Net waar hij zelf zin in heeft, daar heeft hij niemand voor nodig!

Accepteer cookies voor chat