Naar inhoud
Saskia 1

Saskia beweegt dankzij de Moofie

Moofie brengt Saskia in beweging

Fysiotherapeuten testen een nieuwe e-healthtoepassing: de Moofie, een stok vol licht en geluid die je in beweging brengt. Therapeuten, cliënten en verwanten zijn enthousiast. “Ik vind het echt een verrijking.” Saskia heeft de Moofie stevig vast aan de uiteinden van de stok. Ze doet zittend voor welke oefeningen ze doet: ze tilt de stok boven haar hoofd, legt ‘m op de grond, maakt kanobewegingen. “Zo doen en zo doen en zo doen”, vertelt ze vrolijk. “En roeren in de ketel”, zegt ze terwijl ze de Moofie verticaal op de grond zet en roerbewegingen maakt. “De Moofie is echt iets voor Saskia”, vertelt fysiotherapeut Lise van der Loop. “Ze beweegt graag en is nieuwsgierig naar nieuwe dingen.”

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

Bewegen op muziek

Zelf is Lise ook enthousiast over de stok die lijkt op een grote toverstaf. “De stok vertelt je welke bewegingen je moet maken en ondersteunt dat met licht en muziek. Die muziek maakt het extra leuk.” In de Moofie staan 200 oefeningen en 24 programma’s, zegt ze. “Elk programma bestaat uit 6 tot 8 oefeningen. Maar je kunt ook zelf programma’s samenstellen. Voor Saskia bijvoorbeeld heb ik een programma gemaakt met oefeningen voor armen, benen en rug. Ook het tempo van de oefeningen kun je afstemmen op de gebruiker.”

Ook gunstig voor cognitie

Behalve fysiek stimuleert de Moofie ook de cognitie, denkt Lise. “Bij sommige oefeningen weet Saskia bijvoorbeeld niet zo goed wat ze doen moet, maar de tweede keer wel. De kleurtjes helpen daarbij. Ook kun je dubbeltaken laten uitvoeren, bijvoorbeeld armen en benen tegelijk laten bewegen. Daarmee heeft Saskia moeite, maar met de Moofie lukt dat.” Geertje, Saskia’s moeder, beaamt dat. “Jouw hersentjes gaan nu nog beter samenwerken met jouw spieren”, zegt ze tegen Saskia. “Ik vind het echt een verrijking voor haar.”

Geschikt voor brede doelgroep

De komende weken testen Lise en collega’s de Moofie bij diverse cliënten. “Het apparaat is voor een brede doelgroep geschikt. Ik heb het bijvoorbeeld ook gebruikt bij een EMB-cliënt. Hij werd er rustig van. Hij volgde de lichtjes met zijn ogen, ik zag een kleine glimlach.” Ze gaat het dan ook breed inzetten. “Ook bij groepstherapie. Eén cliënt krijgt de Moofie, de anderen een gewone stok. Zo kun je een mooie groepssessie houden.”

Evaluatie

De Moofie is licht, makkelijk mee te nemen, goed schoon te houden en kan tegen een stootje. Na de testperiode volgt de evaluatie en wordt bekeken of er meer Moofies gekocht worden. “Ik kan me voorstellen dat iedere regio er een aanschaft”, aldus Lise. “En dat de beweegstok in de e-healthuitleenservice komt.” De pro-versie van Moofie kost ongeveer 1.100 euro, een minder uitgebreide ruim 800 euro. Wil je meer weten over de Moofie, neem dan contact op met Lise.