Naar inhoud
Header 14 2000x550px

Top 5: technologische hulpmiddelen om zelfstandig te zijn

Technologische hulpmiddelen maken het leven makkelijker, vrijer, leuker en veiliger. Ook bij Dichterbij ontdekken we de voordelen volop. Zo kennen we inmiddels veel handige hulpmiddelen die cliënten helpen om meer zelf of zelfstandig te kunnen doen. We delen graag een paar mooie voorbeelden.

Linda

1. Mijn eigen plan en pictohorloge

Linda is graag zelfstandig. Dankzij het computerprogramma Mijn Eigen Plan en haar pictohorloge kan ze meer, zonder hulp van anderen.

‘Op onze computer staat het programma Mijn Eigen Plan. Daarin zetten we alle activiteiten van een dag: opstaan, ontbijten, de taxi komt. Als het tijd is voor een activiteit, ziet Linda een picto op haar horloge. Ze weet dan: we gaan eten of ik ga nu naar werk’, vertelt Christina, Linda’s begeleider.

Linda is trots op haar horloge. Want ze kan meer zelf. Zonder dat iemand haar opdracht geeft of dat ze er om moet vragen.

Christina: ‘Het helpt Linda ook om taakjes uit te doen. Als ze een seintje krijgt om haar kamer op te ruimen, klikt ze naar een stappenplan. Daarin staat wat ze moet doen, in welke volgorde.’

De boerderij waar Linda werkt, zet ook taakjes in Mijn Eigen Plan. En haar ouders laten weten dat ze op de koffie komen. Handig!

20190507 Begeleiding A La Cart Ajhmv Henk

2. GPS-tracker

Henk gaat graag op pad. Een rondje door het dorp of naar zijn broer. Met een automatische deuropener en gps-tracker kan hij het zelf.

Henk houdt van auto’s. Hij zit graag aan het stuur, dan heeft hij de regie. Met zijn elektrische rolstoel manoeuvreert hij door de kleinste deuropening. Alleen die voordeur, dat was lastig. En op straat komt hij soms stil te staan. Omdat Henk moeilijker te verstaan is, was hulp vragen lastig. Dit gaf Henk, maar ook zijn familie en begeleiders, een onprettig gevoel.

De oplossing werd gevonden! Henk kan nu zelf de buitendeur openmaken met een knop ‘OPEN’ op het blad van zijn rolstoel. Als hij daarop drukt, zwaait de deur open. Hij kan nu zelf naar buiten en binnen.

Ook heeft Henk een kleine gps-tracker om zijn hals. Heeft hij hulp nodig, dan drukt hij op de knop en maakt contact. Henk kan nu alarm slaan en vertellen wat er is, zodat begeleiding of familie komt helpen. Iedereen is blij, vooral Henk. Hij kan er weer lekker zelfstandig op uit!

3. VoiceComm

Zegt u het maar! De deur open, het licht aan, de tv naar een andere zender of de verwarming een graadje lager: met VoiceComm regel je het met je stem.

4. Slim tandenpoetsen

Duw met je tandenborstel tegen de tandpasta dispenser en je tandpasta valt erop.

Simpel, handig en tandpasta besparend.

Tandenpasta

5. Pot opener

Wie niet sterk is…… is slim met een automatische pot-opener. Hij past zicht automatisch aan het deksel aan en draait deze open met een druk op de knop.

Ervaringen van cliënten
Wil je graag weten hoe e-health het leven van anderen verrijkt heeft? Lees hier meer ervaringsverhalen.
Lees de verhalen