- a a a
-
Rogier
Een speciale slaapzak geeft Rogier meer vrijheid
Rogier bonkt soms hard met zijn hoofd op de grond als hij zich niet lekker voelt. Daarom leggen begeleiders hem in een speciale slaapzak om te voorkomen dat hij zichzelf verwondt. Dit geeft hem meer vrijheid.
Rogier (63 jaar) loopt heen en weer door de gangen. Hij stopt bij een kast in een hoek. Hij speelt graag met de gekleurde plastic flessen die daarop staan. Hij pakt ze op, kijkt erin. Legt ze terug, loopt weer heen en weer, gaat zitten. Hij grijnst, hij is in zijn hum. Dat kan zomaar omslaan. Zijn begeleiders bij de Spitsbrug zien het aan zijn gezicht. Aan zijn bewegingen. Of horen het aan de geluiden die hij maakt. Paracetamol kan dan helpen. Of een rustmomentje op zijn kamer. Soms werkt niets: dan gaat Rogier op handen en knieën zitten, bonkt hard met zijn hoofd op de grond of bijt in zijn handen.

Zoektocht naar oorzaken
“Hij doet dat al tientallen jaren”, weet dvc’er Angelique Wildeman. “Soms twee maanden niet, soms een paar keer per week. Waarom? Door stress, te veel prikkels, epilepsie, pijn; we weten het niet exact. Van sommige dingen weten we het wel. Zo heeft Rogier last van hielkloven. Hij blijft dan doorlopen, ondanks de pijn. We controleren nu regelmatig zijn voeten, ook draagt hij speciale schoenen. Dat helpt. Maar er zijn meer dingen waardoor hij overstuur raakt. We blijven ernaar zoeken, geven niet op. Streven is dat Rogier op een dag stopt met automutileren.”

Zo min mogelijk beperkingen
Zover is het nog niet. En dus was het nodig om hem tegen zichzelf te beschermen. Angelique: “We willen cliënten zo min mogelijk beperkingen opleggen, daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.” Angelique ontdekte dat Rogier tijdens het slapen graag in de foetushouding ligt. Zou dat een opening tot een alternatief kunnen zijn? Ze besprak het met het team, een gedragsdeskundige en casemanager. Zo ontstond het idee voor een slaapzak.
Meer vrijheid
Na een aantal stappen en aanpassingen heeft Rogier nu een slaapzak die vastzit aan het bed en voldoet aan alle veiligheidseisen. De zak lijkt op een trappelzak voor baby’s: de armen zijn vrij, de benen zitten in de slaapzak. Angelique: “Vanaf het eerste gebruik gaat het goed: Rogier begrijpt wat de bedoeling is en steekt zijn armen door de gaten.” Angelique is blij met de oplossing. Ook Rogiers familie vindt het zeer prettig. “Het betekent meer vrijheid voor Rogier. Maar het grote doel blijft om alle oorzaken weg te halen.”

'Als je het mij vraagt' is de manier waarop medewerkers van Dichterbij jou leren kennen. Om erachter te komen wat jij wilt. Dat merk je doordat we naar je luisteren en met jou praten. Ook met de mensen die bij jou horen, zoals je familie. Zo kunnen we jou nog beter helpen met een fijn leven. Lees meer over onze werkwijze 'Als je het mij vraagt'. En laat je inspireren door de verhalen van andere cliënten. Volg ons ook op onze populaire facebookpagina.
- Deel deze pagina:
-
-
-
-
-