Wim en Romy
Romy Jans is vrijwilliger van Wim. Samen doen ze leuke dingen, zoals uit eten of naar de film gaan. Ze hebben een bijzondere band, aldus Romy. “We zijn een soort familie van elkaar.”
Ze zitten samen in de auto. Romy en Wim. “Wat gaan we vandaag doen?”, vraagt Romy. “Uit eten”, zegt Wim. “Heb je er zin in?” “Jawel.” Wim straalt. Lacht. Hij geniet van de uitstapjes met Romy. Het liefst gaan ze samen ergens eten, naar de film of iets actiefs doen zoals bowlen of minigolf. “Onze uitstapjes waren in het begin best duur”, lacht Romy. “Daarom zijn we ook andere dingen gaan doen. Zoals een lekkere cake bakken bij Wim thuis - zijn huisgenoten genieten dan heerlijk mee -, of naar de kringloopwinkel om mooie platen te scoren voor Wim. Hij is een muziekliefhebber. Wim spaart nu zelf voor de wat grotere uitstapjes, want uit eten of naar de film vind hij toch het allerleukst!”

Vrijwilliger
Wim en Romy kennen elkaar sinds 2015. Romy liep toen stage bij Samenwijs de Wellen, de dagbesteding van Wim. “We hebben daar een goede band met elkaar opgebouwd. Het klikte. Ik wist hem te motiveren, ook als hij even niet lekker in zijn vel zat. Hij voelde zich goed bij mij.” Het einde van de stage betekende aanvankelijk ook het einde van het contact tussen Wim en Romy. Tot Romy een mail kreeg van de woonbegeleidster van Wim. “Ze had gemerkt dat Wim en ik een bijzondere band hadden en vroeg of ik vrijwilliger van hem wilde worden”, aldus Romy. Ondanks haar jonge leeftijd –ze was toen 18 jaar- twijfelde ze niet. “Dat wilde ik graag.”
Bijzondere band
Eens in de 2 weken doen Wim en Romy iets leuks samen. Maar de onderlinge band gaat verder, zegt Romy. “Wim komt ook op mijn verjaardag en af en toe een kopje koffie drinken of eten. En met Kerst plannen we een soort derde Kerstdag.” Daarnaast is Romy er ook voor Wim op momenten dat hij het moeilijk heeft. “Hij kan me altijd bellen om zijn verhaal te vertellen. Als het dan nodig is, ga ik naar hem toe.” De coronatijd was volgens Romy lastig voor hem. ‘’Wim mocht er niet meer op uit, we konden elkaar niet zien. We hebben toen wekelijks contact gehad via videobellen. Gelukkig kunnen we nu samen wel weer leuke dingen doen.”

Veel voldoening
Wim vertelt het niet altijd in woorden, maar aan zijn uitstraling is duidelijk te zien hoe fijn Wim het vindt als Romy er is. “Hij leeft echt op van mijn bezoekjes, hij heeft ook zijn hele kamer vol hangen met foto’s van ons.” Romy werkt inmiddels 2,5 jaar bij Dichterbij, maar maakt daarnaast nog steeds tijd vrij voor Wim. Ze weet hoe belangrijk vrijwilligers zijn, zeker voor mensen die weinig of geen vrienden/familie hebben. ‘’Veel jongeren denken er niet aan om vrijwilliger te worden, maar ze zijn hard nodig. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je erin steekt, hierover maak je samen afspraken. Die paar uurtjes in de maand kun je wel missen en je maakt daarmee iemands dag beter, gewoon door er te zijn. Ik haal er veel voldoening uit als ik zie hoe blij Wim is als ik er ben.”

'Als je het mij vraagt' is de manier waarop medewerkers van Dichterbij jou leren kennen. Om erachter te komen wat jij wilt. Dat merk je doordat we naar je luisteren en met jou praten. Ook met de mensen die bij jou horen, zoals je familie. Zo kunnen we jou nog beter helpen met een fijn leven. Lees meer over onze werkwijze 'Als je het mij vraagt'. En laat je inspireren door de verhalen van andere cliënten.
- Deel deze pagina:
-
-
-
-
-