Naar inhoud
Pexels matthiaszomer 618158

Thema-avond over Proactieve zorgplanning in Boxmeer

Nederland vergrijst, en ook de cliënten van Dichterbij worden ouder dankzij betere gezondheidszorg. Proactieve zorgplanning betekent dat je op tijd nadenkt over ziekte en overlijden van een cliënt. Je maakt samen afspraken en legt deze vast in een plan. Het gaat om medische wensen, maar ook om andere belangrijke wensen en doelen voor een menswaardig en betekenisvol leven, zelfs bij ziekte en in de laatste levensfase.

Event

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen vanaf hun geboorte kwetsbaar zijn. Als iemand redelijk gezond is, lijkt het misschien niet nodig om al over mogelijke achteruitgang na te denken en te praten. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Als de gezondheid plotseling snel achteruit gaat, is er weinig tijd om rustig na te denken en goede beslissingen te nemen. Proactieve zorgplanning voorkomt dat je in een noodsituatie onder druk ingrijpende keuzes moet maken.

Interactieve lezing

In deze interactieve lezing op 10 oktober van 19.00 tot 21.00 uur voor medewerkers én verwanten, delen leden van het kennisnetwerk ouderen en palliatieve zorg wat proactieve zorgplanning inhoudt en waarom het belangrijk is.

Programma

  • Introductie proactieve zorgplanning
  • Video “Proactieve zorgplanning binnen Dichterbij”
  • In subgroepen in dialoog n.a.v. de video
  • Plenaire terugkoppeling van de subgroepen
  • Praktische tips en hulpmiddelen om het gesprek over de dood en proactieve zorgplanning te voeren

Samen in gesprek

In de video “Proactieve Zorgplanning binnen Dichterbij”, die deze avond in première gaat, vertellen medewerkers van Dichterbij en een familielid hoe zij deze gesprekken hebben beleefd. Daarna gaan we in kleine groepen in gesprek over wat je herkent bij jouw cliënten of familielid, hoe het is om hierover te praten, en wat het oplevert.

Hulpmiddelen voor gesprek

Praten over dit onderwerp is niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar om je te ondersteunen. We sluiten de avond af met praktische tips en hulpmiddelen om het gesprek over de dood en proactieve zorgplanning te voeren met cliënten, familie en als team.

Sprekers

  • Nicole van Alebeek - Mettler - gedragsdeskundige
  • Callista Smedts - gedragsdeskundige
  • Adine Groot - logopedist
  • Heleen Dusseldorp - begeleider zorg

Voor wie?

Zorgprofessionals, ouders en naasten.

Wanneer?

Donderdag 10 oktober van 19.00 tot 21.00 uur.

Waar?

Cultureel Centrum de Weijer - De Raetsingel 1 in Boxmeer.

Aanmelden

Aanmelden kan gratis via het formulier hieronder. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Aanmelden