Naar inhoud

Johan verbruikte 60% minder gas: “Ik doe het gewoon”

Veel mensen weten hun gasverbruik flink te laten dalen. Zo ook Johan, die zelfstandig woont in Uden. Johan verbruikte in december 60% minder gas dan in het jaar ervoor! Goede reden om eens bij hem op bezoek te gaan, voor de zekerheid met een warme trui aan. En hoewel Johan zelf denkt dat hij niets bijzonders heeft gedaan, laat hij zien dat je met eenvoudige stappen veel kunt bereiken. We delen graag hoe Johan de knop om heeft gezet.

Douchen en tochtstrips

“Ik ben minder warm gaan douchen. Niet per sé veel korter, maar ik douche nooit te lang. Gewoon om op te frissen en soms om even warm te worden. En dan is het goed.”

“Ik heb zelf een supergoede tochtstrip gemaakt. Die behoudt de warmte in de woonkamer. Hij zit vast met oude theedoeken en blijft daardoor aan de deur zitten. Ik ventileer wel, maar niet te lang. Ik doe de ramen wel even open, dat is belangrijk. En in de woonkamer heb ik ventilatieroosters.”

Johan tochtstrip

Gezelligheid

“Ik zit vaak lekker met een dekentje op de bank, dan kan de verwarming minder hoog. En ik kijk vaak samen met de buurman tv. Eigenlijk best bijzonder dat hij dan geen energie bespaart, want hij is best vaak hier…”

Andere stappen

“Ik had tijdens de feestdagen best wat lichtjes, maar wel allemaal ledlampen. En ik let erop dat de lampen niet de hele tijd aanstaan als het niet nodig is. Ook probeer ik mijn afval zo goed mogelijk te scheiden.’’

Gouden tip

“Elkaar helpen is belangrijk. Door tips te delen en het ook tegen iemand te zeggen als die niet zo duurzaam bezig is. Dat kan natuurlijk niet bij iedereen, maar wel bij mensen die je kent. Dan doe je het samen. Misschien een goed idee om eens bij de buurman op bezoek te gaan…”.

Duurzaamheid

Lees meer