Naar inhoud
Lastige ouders - header

Theatervoorstelling ‘Lastige Ouders’

De theatervoorstelling Lastige Ouders speelt bij Dichterbij. De voorstelling geeft inzicht in het leven met een kind met een verstandelijke beperking en zet aan tot dialoog met ouders. “Deze voorstelling zou iedereen binnen Dichterbij moeten zien.”


De liefste jongen ter wereld

Lastige Ouders is het verhaal van een moeder en vader van de ‘liefste jongen ter wereld’. Zijn hoofd zit zo vol herrie dat hij misschien wel altijd één jaar zal blijven. Zeven jaar lang zorgen de ouders thuis voor de jongen, tot het niet meer kan. Hij gaat naar een zorginstelling, waar de ouders er alles aan doen om daar een thuis voor hem te creëren. Lastige Ouders is geschreven door Marike van Weelden, moeder van Jons, die bij Dichterbij in Velp woont. In de voorstelling speelt zij de moeder. “De noodzaak om dit stuk te maken was er beslist, om duidelijk te maken waarom mijn zoon niet meer thuis woont”, zegt ze in een interview met NRC. “In die beslissing zit nog steeds het grootste verdriet.”

Lastige Ouders Fotograaf Joke Schot 1 Klein

Begrip

De voorstelling geeft een goed beeld van de worsteling van ouders die kinderen met een beperking hebben. Enerzijds de zoektocht en frustratie over de bureaucratie in zorgland, anderzijds de persoonlijke worsteling met verantwoordelijkheid en de grenzen aan je eigen kunnen. Je krijgt als zorgmedewerker begrip voor ouders, en daardoor kun je beter inspelen op de kritische houding die collega’s soms ervaren. Na afloop gaan de acteurs met het publiek de dialoog aan over de voorstelling.

Lastige Ouders Aankondiging Klein

Aanrader

Diverse collega’s hebben Lastige Ouders al gezien. Zij vinden het een echte aanrader. “Grandioos”, zegt begeleider Cora Fleuren. “Vooral dat je na afloop samen in gesprek gaat; dát is pas zorgen voor cliënten.” Cliëntvertrouwenspersoon Oldien Voets: “Marike laat prachtig zien (en mét humor!) hoe je als ouder tegen alles en iedereen en ook tegen jezelf aanloopt. Hoe ‘zo'n’ kind in je lijf en je hart zit. Ik heb de voorstelling met een traan afgesloten.” En arts Nicole Versleijen, die Jons goed kent: “Een mooie, integere, ontroerende en belangrijke voorstelling. Niet scherp neergezet, maar vanuit de pure emoties en ervaringen. Deze voorstelling zou iedereen binnen Dichterbij moeten zien.”

Bekijk de trailer

Speciaal voor medewerkers en verwanten speelt de voorstelling bij Dichterbij. Nieuwsgierig naar de theatervoorstelling? Bekijk alvast de trailer: