Naar inhoud

Als je het Tonnie vraagt

Tonnie En Jan Ajhmv Header

Tonnie

Tonnie, de vriendelijkste tuinman van het Land van Cuijk

Tonnie helpt Jan Weijers iedere dinsdagmorgen met de pony’s en de tuin. Tonnie geniet van het buiten werken, van het contact met Jan en van het feit dat hij iets voor anderen betekent.

Tonnie is al hard aan het werk deze mooie dinsdagmorgen. Samen met Jan maakt hij het erf voor de ponystallen schoon. Stro bij elkaar vegen, poep scheppen. Vers gekloofd openhaard hout heeft hij ook al verzameld deze ochtend. En zo doet Tonnie alle voorkomende karweitjes: bladeren bij elkaar harken, de tuin schoffelen, bomen en struiken snoeien, de pony’s verzorgen, noem maar op. Soms doen de twee ook boodschappen in de tuinwinkel.

Tonnie En Jan Ajhmv 2

Genieten

Maar de morgen begint altijd met werkoverleg, oftewel: koffiedrinken en peperkoek eten. Jan vraagt Tonnie dan altijd wat hij leuk vindt om te gaan doen. “Mij maakt dat niet uit”, zegt Tonnie dan. “Ik vind alles leuk.” Hij geniet zichtbaar van het samenzijn met Jan. Op de dagbesteding kon hij zijn draai nooit zo goed vinden. Te veel mensen, de groepsgerichte aanpak past niet bij hem. Hij is het liefst een-op-een bezig. “Ik vind het fijn als ik iets voor iemand anders kan betekenen”, zegt hij. “En ik werk graag buiten, dat is goed voor mijn conditie en beter voor mijn gezondheid omdat ik astma heb.”

Sterke eigenschappen

Ook Jan kijkt uit naar de dinsdagmorgens. “Mijn vrouw werkt nog fulltime, Tonnie is goed gezelschap, een fijne afleiding voor me. Ik leer ook van hem: ik heb bijvoorbeeld geleerd om de omschakeling te maken van werken naar bezig zijn. Rustig aan doen. Dat is goed voor me.” Tonnie heeft meer goede kwaliteiten, aldus Jan. “Hij verbindt mensen met elkaar. Als hij hoort dat iemand hulp nodig heeft, weet Tonnie wel iemand die kan helpen. En hij regelt dat ook.”

Oorkonde

Een andere sterke eigenschap is dat hij zich makkelijk aanpast. Want behalve bij Jan werkt Tonnie ook een dagdeel in de week in de tuin van Gonnie, van Jo en van Mime. En alle vier zijn ze even enthousiast over Tonnie. Dat bleek onlangs, toen Jan een feest hield omdat Tonnie vijf jaar bij hem werkte. Gonnie, Jo en Mime waren daar ook. Uit handen van de vier ontving Tonnie een oorkonde voor ‘De vriendelijkste tuinman van het Land van Cuijk’. En daar is hij duidelijk trots op. Terecht.

Logo Als je het mij vraagt

'Als je het mij vraagt' is de manier waarop medewerkers van Dichterbij jou leren kennen. Om erachter te komen wat jij wilt. Dat merk je doordat we naar je luisteren en met jou praten. Ook met de mensen die bij jou horen, zoals je familie. Zo kunnen we jou nog beter helpen met een fijn leven. Lees meer over onze werkwijze 'Als je het mij vraagt'. En laat je inspireren door de verhalen van andere cliënten. Volg ons ook op onze populaire facebookpagina.