Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Foto Luke

‘Voor een tijdje is het wel goed zo’

Het coronavirus heeft een grote impact gehad op het leven van onze cliënten, hun naasten en onze medewerkers. Stap voor stap pakken we nu de draad weer op.

Luke Franssen ging 4 dagen per week naar de dagbesteding van Dichterbij in wijkcentrum ’t Schöpke in Venray. Lekker werken in de horeca. Totdat het wijkcentrum opeens 3 maanden lang dicht ging door corona. Luke schreef er een verhaaltje over.

Lockdown

“Op zondag 15 maart in de middag kregen we een telefoontje: Dichterbij ging de dagbestedingen sluiten. Het was niet verantwoord om open te blijven. Om 18 uur was op het nieuws dat heel Nederland in gedeeltelijke lockdown ging. Dat het 3 maanden zou duren had niemand verwacht. In het begin maakte ook iedereen grapjes over het coronavirus. Niemand had verwacht dat het zo erg ging worden. Dat het een totale pandemie werd.

Vakantie

Iedereen ervaart het virus op een andere manier. Ik zag het in het begin als een vakantie. Ik woon bij mijn ouders – de garage is omgebouwd tot woning. Ik heb veel in het huishouden gedaan. Poetsen, boodschappen doen, koken. Ik deed bijna alles zelf. Toen ik 4 dagen per week werkte, deed mijn moeder veel. Ik kon gelukkig ook tijdens de lockdown naar mijn ouders. Anderen hebben het veel lastiger gehad. Ze hebben lang geen bezoek kunnen krijgen. Ik heb wel mijn broer gemist, hij kon niet op bezoek komen door corona. Gelukkig kan dat nu weer wel.

‘Weer open!

Op woensdag 17 juni ging de dagbesteding op ’t Schöpke weer open voor kleine groepjes. Gelukkig! We kwamen binnen en onze begeleidster zei dat we eerst onze spullen moesten ophangen. Gelijk daarna moesten we onze handen wassen. We gingen ook allemaal 1,5 meter van elkaar afzitten om elkaar niet te besmetten. We kregen daarna de hygiëneregels uitgelegd. Ook ligt er in iedere dagbesteding een draaiboek genaamd: het Coronaboek. Daarin staat in simpele woorden wat er in Nederland allemaal veranderd is. Zodat iedere cliënt het begrijpt.

Stukjes schrijven

Ik ga nu 2 dagen per week naar ’t Schöpke. Het is nog rustig in de horeca daar. Er wonen 40 ouderen, maar die komen nog niet allemaal eten of koffie drinken. Ik help in de keuken, dek de tafels, ruim op. Ik vind het heel leuk werk. Maar doordat er nog weinig te doen is, heb ik ook andere taken gekregen. Ik schenk bijvoorbeeld koffie en thee voor mijn collega’s en voor de begeleiding. En schrijf stukjes voor Dichterbij op de computer. En later op de dag, als de mensen weer koffie komen drinken, kan ik die ook weer verzorgen. Het is voor iedereen even wennen. Voor een tijdje is het wel goed zo. Maar in september is hopelijk weer alles normaal. Want de horeca is echt mijn ding.”

Accepteer cookies voor chat