Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Shirley Afvallen Met E Health 52700X1150

‘We smeden een band die sterker is dan ooit tevoren’

Bernie Kleuskens-Vogelzangs (53), dienstverleningscoördinator deeltijdwoonlocatie Twinkeling en herstellocatie regio Zuid in Horst:

“Bij Twinkeling wonen normaliter 10 jongeren en jongvolwassenen in deeltijd. We nemen hun ouders een paar dagen per week de zorg uit handen en bereiden de gezinnen voor op het moment dat hun kinderen echt uit huis gaan.

Betrokken

Half maart, bij het aankondigen van de eerste coronamaatregelen, hebben we Twinkeling vliegensvlug ingericht als permanente woonlocatie. We willen er 100 procent voor de jongeren en hun ouders zijn. De ouders stonden toen voor de lastige keuze: hun kind thuishouden of hun zoon of dochter 24/7 aan ons overdragen. De helft woont nu volledig bij ons.

De ouders zijn heel betrokken, komen eten brengen, doen de was voor ons, nemen bloemen mee. Soms staan ze in tranen bij de deur. Maar ze binnenvragen of even een arm om hen heen slaan, kan niet. Dat vind ik zó moeilijk. We laten de kinderen elke dag videobellen en sturen foto’s, maar het is en blijft pittig.

We kunnen de jongeren niet precies uitleggen wat er speelt. We werken veel met pictogrammen. Door de plaatjes zwemmen, wandelen en ‘mama komt me halen’ staat nu een rood kruis. We zeggen dat de baas van Nederland dat bepaald heeft, dat wij daar niets aan kunnen doen. Zij moeten op ons kunnen vertrouwen. Gelukkig is het mooi weer en hebben we een grote tuin met speeltoestellen.

Sterke band

Aangepaste roosters, intensievere werkdagen, vollere weken, iedereen stelt zich flexibel op. We smeden een band die sterker is dan ooit tevoren, ook met de ouders. We zijn samen één, dat vind ik hartverwarmend.

Voor cliënten met het coronavirus heeft Dichterbij speciale herstellocaties ingericht. Ik heb een verpleegkundige achtergrond en heb me meteen gemeld om ook daar mee te draaien. Een bijzondere uitdaging waar ik graag aan bijdraag. Met 15 collega’s hebben we 2 behoorlijk zieke mannen verzorgd. De meesten van ons kenden elkaar niet, maar vanaf de eerste minuut waren we er voor de patiënten én voor elkaar.

De mannen knapten vrij snel op en mochten na 2 weken weer naar huis. Ik vond het intensief, maar vooral ook een mooie ervaring. En het maakt me trots dat wij ook in deze moeilijke omstandigheden pal achter onze cliënten, hun families, elkaar en de organisatie staan.”

Foto Bernie

Chat met ons