Naar inhoud
1015 - Grave - header

Wlz - Overzicht van vergoedingen en eigen kosten

​Zorg met verblijf

Dichterbij betaaltJij betaalt

Je ontvangt de zorg en begeleiding die je nodig hebt. Je verzorgt je zoveel mogelijk zelfstandig of wij leren je dat te doen. Als het nodig is helpen we je bij het douchen, aankleden, haren kammen, nagels knippen, eten, drinken en dergelijke.

Wil je je kamer of appartement helemaal naar jouw smaak inrichten of de standaard inrichting aanvullen met bijvoorbeeld een bank of lekkere relaxstoel? Dat betaal je zelf.

Bij een bezoek aan een huisarts, specialist of therapeut gaat een begeleider met je mee. We kunnen hiervoor de hulp vragen van familie, maar zij hoeven die niet te geven.

Als je op eigen verzoek verhuist, betaal je zelf je verhuiskosten.

We zorgen voor een standaard inrichting van je woning of kamer, met onder meer een bed en kast. We regelen ook de schoonmaak en het onderhoud, zodat het netjes blijft.

Vraagt Dichterbij aan jou om te verhuizen naar een andere woning, dan nemen wij de verhuiskosten voor onze rekening.

Behandeling en medicijnen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan betalen wij meestal de kosten van een huisarts, arts voor verstandelijk gehandicapten, diëtiste, ergotherapeut, pedicure, fysiotherapeut, gedragsdeskundige, logopedist en tandarts. Ook de medicatie die een arts voorschrijft, betalen we dan. In sommige situaties is toestemming nodig van het zorgkantoor.
Ben je in zorg zonder behandeling, dan vergoedt de (aanvullende) zorgverzekering meestal (een deel van) de kosten van behandelingen en medicijnen.
Weet je niet of je in zorg met behandeling bent, vraag het dan aan je dvc’er.
Medicijnen die je gebruikt zonder voorschrift van een dokter, betaal je zelf.

Eten en drinken

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij zorgt voor gezonde voeding. We betalen ontbijt, lunch en avondeten, koffie, thee, melk, fruit en tussendoortjes. We betalen ook een medisch dieet als dat in jouw indicatie voor behandeling staat.
Ben je langer dan 72 uur aaneengesloten afwezig (bijvoorbeeld als je logeert of op vakantie gaat), dan kun je een dagelijkse vergoeding aanvragen als compensatie voor eten en drinken. Hoe hoog die is, lees je bij de tarieven.
Alle extra’s zijn voor je eigen rekening. Denk aan gebak, snoep of uit eten.

Persoonlijke zorg en kleding

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij zorgt voor handdoeken, washandjes, keukendoeken, wc-papier en handzeep. Ook het standaard beddengoed regelen wij.
Persoonlijke toiletartikelen zoals deodorant, shampoo, make-up, parfum en aftershave zijn voor jouw rekening.


Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan zorgen wij voor speciale kleding, orthopedische schoenen of andere hulpmiddelen die je nodig hebt.
Ook kleding, schoenen, een bril, de kapper of schoonheidsspecialist betaal je zelf.
Begeleiding bij het kopen van kleren en schoenen. Wij kunnen familie vragen om dit samen met je te doen, maar zij zijn dit niet verplicht.Voor het wassen van kleren gelden vaste prijzen. We stimuleren je om zelf de was te doen. Je betaalt dan het doe-het-zelftarief voor het gebruik van de wasmachine. Kun je niet zelf wassen, dan kunnen wij dat voor je doen. De kosten vind je bij de tarieven. Natuurlijk kun je ook familie vragen om voor je te wassen. Dan betaal je niets aan Dichterbij.

Vervoer

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt het vervoer naar je dagbesteding als je een dagbestedingsindicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebt. Wij stimuleren om zoveel mogelijk zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Ook het vervoer naar een huisarts, specialist of therapeut betalen wij.
De reis naar je vakantieadres en het vervoer naar bijvoorbeeld een vereniging of bij een uitstapje betaal je zelf.

Hulpmiddelen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt de hulpmiddelen die in de woning nodig zijn om je goede zorg te kunnen geven. Denk aan een tillift. We betalen ook incontinentiemateriaal op medisch voorschrift. Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan betaalt Dichterbij een rolstoel. Ben je in zorg zonder behandeling, dan krijg je deze kosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering of van de gemeente.
Middelen voor persoonlijk vervoer betaal je zelf, zoals een fiets, rollator of scootmobiel. Je zorgverzekering of gemeente betalen soms mee.

Geestelijke verzorging

Dichterbij betaaltJij betaalt
Als je behoefte hebt aan geestelijke verzorging, dan regelen en betalen wij die. Geestelijk verzorgers helpen je onder meer als je vragen hebt over het leven, over zingeving, het geloof, ziekte en overlijden.
De overige kosten bij overlijden, zoals een begrafenis, zijn voor rekening van de cliënt of nabestaanden.
Dichterbij betaalt de arts die komt schouwen na overlijden. Zo nodig zorgen we ook voor het klaarmaken van het lichaam voor transport en het tijdelijk koelen ervan.

Ontspanning en vakantie

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt de recreatieve activiteiten die het team waar je woont zelf regelt. Soms vragen we hiervoor een bijdrage.
Dingen die je zelf in je vrije tijd doet, betaal je zelf. Zoals de contributie van een vereniging. Ook uitstapjes en vakanties zijn voor je eigen rekening. Denk hierbij aan overnachtingen, vervoer, entreekaartjes en dergelijke.
Van recreatieve activiteiten die binnen de vaste begeleidingsuren vallen, betalen we ook de begeleiding.
Je betaalt ook de begeleiding buiten de vaste begeleidingsuren en begeleiding op vakantie.

Telefoon, televisie, internet

Dichterbij betaaltJij betaalt
In je woning en op je kamer zijn aansluitingen voor telefoon, televisie en internet. Die betaalt Dichterbij. In een groepswoning betalen we ook de apparatuur (tv, radio) in de gezamenlijke woonkamer.
Jij betaalt het abonnement voor telefoon, televisie en internet. Ook apparatuur (tv, radio, computer, smartphone) op jouw kamer betaal je zelf.

Verzekeringen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt een inboedelverzekering voor je. De inboedelverzekering kent een verzekerd bedrag van 10.000 euro per bewoner. Alleen als je echt kostbare spullen hebt, zoals dure sieraden, een kunstverzameling of dure computer- of videoapparatuur, is het verstandig om een aanvullende inboedelverzekering af te sluiten. Die betaal je zelf.Iedere Nederlander moet een zorgverzekering met een eigen risico afsluiten. Die kun je uitbreiden met een aanvullende verzekering. Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan betaalt Dichterbij diverse therapieën, je hebt hiervoor geen aanvullende verzekering nodig (kijk ook bij het kopje Behandeling en medicijnen). Het is ook verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen betaal je zelf. Ook een aanvullende inboedelverzekering, motorrijtuigen- of uitvaartverzekering betaal je zelf. Wil je advies over verzekeringen, neem dan contact op met een verzekeringsadviseur.