Naar inhoud
1015 - Grave - header

Wlz - Overzicht van vergoedingen en eigen kosten

​Zorg met verblijf

Dichterbij betaaltJij betaalt

Je ontvangt de zorg en begeleiding die je nodig hebt. Je verzorgt je zoveel mogelijk zelfstandig of wij leren je dat te doen. Als het nodig is helpen we je bij het douchen, aankleden, haren kammen, nagels knippen, eten, drinken en dergelijke.

Wil je je kamer of appartement helemaal naar jouw smaak inrichten of de standaard inrichting aanvullen met bijvoorbeeld een bank of lekkere relaxstoel? Dat betaal je zelf.

Bij een bezoek aan een huisarts, specialist of therapeut gaat een begeleider met je mee. We kunnen hiervoor de hulp vragen van familie, maar zij hoeven die niet te geven.

Als je op eigen verzoek verhuist, betaal je zelf je verhuiskosten.

We zorgen voor een standaard inrichting van je woning of kamer, met onder meer een bed en kast. We regelen ook de schoonmaak en het onderhoud, zodat het netjes blijft. Als je kunt, help je daarbij mee.


Vraagt Dichterbij aan jou om te verhuizen naar een andere woning, dan nemen wij de verhuiskosten voor onze rekening.


Persoonlijke zorg en kleding

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt de aanschaf en waskosten van standaard beddengoed, handdoeken, washandjes, keukendoeken, wc-papier en handzeep.
Persoonlijke toiletartikelen zoals deodorant, shampoo, make-up, parfum en aftershave zijn voor jouw rekening.


Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan zorgen wij voor speciale kleding en schoenen als je die nodig hebt (volgens het protocol hulpmiddelen van het zorgkantoor).
Je betaalt ook kleding, schoenen, een bril, de kapper of schoonheidsspecialist.
Dichterbij betaalt de begeleiding bij het kopen van kleren en schoenen. Wij kunnen familie vragen om dit samen met je te doen, maar zij zijn dit niet verplicht.Wil je eigen beddengoed, dan betaal je dat ook zelf.
Voor het wassen van kleren en je eigen beddengoed gelden vaste prijzen. We stimuleren je om zelf de was te doen. Je betaalt dan het doe-het-zelftarief voor het gebruik van de wasmachine. Kun je niet zelf wassen, dan kunnen wij dat voor je doen. De kosten vind je in het tarievenoverzicht. Natuurlijk kun je ook familie vragen om voor je te wassen. Dan betaal je niets aan Dichterbij.

Eten en drinken

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij zorgt voor gezonde voeding. We betalen ontbijt, lunch en avondeten, koffie, thee, melk, fruit en tussendoortjes.
Alle extra’s zijn voor je eigen rekening. Denk aan gebak, snoep of uit eten.
We betalen ook een medisch dieet als dat in jouw indicatie voor behandeling staat.
Zorg je zelf voor je maaltijden, dan kun je daarvoor leefgeld ontvangen.
Ben je langer dan 72 uur aaneengesloten afwezig, dan kun je een dagelijkse vergoeding aanvragen als compensatie voor eten en drinken. Hoe hoog die is, lees je in de tarievenlijst.

Verzekeringen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt een inboedelverzekering voor je. De inboedelverzekering kent een verzekerd bedrag van € 10.000,- per bewoner.Iedere Nederlander moet een zorgverzekering afsluiten. Die betaal je zelf. Je kunt de verzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering.
Dichterbij heeft een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven. Die biedt dekking aan cliënten die geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. De verzekering geldt als de schade groter is dan 2.500 euro én toegebracht is op een moment waarop de cliënt onder feitelijk toezicht stond van een medewerker van Dichterbij.Volgens de wet is iedere Nederlander aansprakelijk voor zijn daden of het nalaten daarvan. Jij dus ook. We raden je dan ook aan om zelf een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) af te sluiten. Minderjarige kinderen zijn meestal verzekerd via de AVP van hun ouders, ook als zij bij een zorginstelling wonen. Het is verstandig dit om de verzekeringspolis na te kijken. Ook kun je contact opnemen met je verzekeraar.
Als je kostbare spullen hebt, zoals dure sieraden, een kunstverzameling of dure computer- of videoapparatuur, is het verstandig om een aanvullende inboedelverzekering af te sluiten.
Ook een verzekering voor bijvoorbeeld motorrijtuigen of uitvaart betaal je zelf.
Wil je advies over verzekeringen, neem dan contact op met een verzekeringsadviseur.

Telefoon, televisie, internet

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt de aansluitingen voor telefoon, radio, televisie en internet (wifi) in je woning. Woon je in een groepswoning, dan betalen we ook de aansluitingen op je kamer (als dit technisch mogelijk is).
Jij betaalt het abonnement voor telefoon, televisie, internet (wifi).
We betalen ook de apparatuur (tv, radio) in de gezamenlijke woonkamer van een groepswoning.De apparatuur (tv, radio, computer, smartphone) die je zelf op je kamer (groepswoning) of je huiskamer (als je alleen woont) wilt, betaal je ook zelf.

Ontspanning en vakantie

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt de recreatieve activiteiten die begeleiders waar je woont zelf regelen. Soms vragen we hiervoor een bijdrage.
Dingen die je zelf in je vrije tijd doet, betaal je zelf. Zoals de contributie van een vereniging. Ook uitstapjes en vakanties zijn voor je eigen rekening. Denk hierbij aan overnachtingen, vervoer, entreekaartjes en dergelijke.
Van recreatieve activiteiten die binnen de vaste begeleidingsuren vallen, betalen we ook de begeleiding.
Je betaalt ook de begeleiding buiten de vaste begeleidingsuren en begeleiding op vakantie.

Behandeling en medicijnen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan betalen we meestal de kosten van een huisarts, arts voor verstandelijk gehandicapten, ergotherapeut, fysiotherapeut, gedragsdeskundige en logopedist. Ook de medicatie die een arts voorschrijft, betalen we dan.
Ben je in zorg zonder behandeling, dan betaal je zelf de huisarts, tandarts, therapeuten en andere behandelaren. De kosten hiervan kun je (helemaal of gedeeltelijk) vergoed krijgen via je zorgverzekering.
Als je in zorg met behandeling bent, declareert de tandarts de kosten rechtstreeks bij het zorgkantoor.Medicijnen die je gebruikt zonder voorschrift van een dokter, betaal je altijd zelf.
Dichterbij betaalt de pedicure als er een medische noodzaak is en je een verwijzing krijgt van je huisarts of arts verstandelijk gehandicapten.Weet je niet of je in zorg bent met of zonder behandeling, vraag het dan aan je dienstverleningscoördinator (dvc’er).

Hulpmiddelen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt de hulpmiddelen die in de woning nodig zijn om je goede zorg te kunnen geven. Denk aan een tillift.
Middelen voor persoonlijk vervoer betaal je zelf, zoals een fiets, rollator of scootmobiel. Je zorgverzekering of gemeente betalen soms mee.
We betalen ook incontinentiemateriaal op medisch voorschrift.
Ben je bij Dichterbij in zorg met behandeling, dan betaalt Dichterbij een rolstoel. Ben je in zorg zonder behandeling, dan krijg je deze kosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering of van de gemeente.

Geestelijke verzorging

Dichterbij betaaltJij betaalt
Als je behoefte hebt aan geestelijke verzorging, dan regelen en betalen wij die. Geestelijk verzorgers helpen je onder meer als je vragen hebt over het leven, over zingeving, het geloof, ziekte en overlijden.
De overige kosten bij overlijden, zoals een begrafenis of crematie, betaal je zelf.
Dichterbij betaalt de arts die komt schouwen na overlijden. Zo nodig zorgen we ook voor het klaarmaken van het lichaam en het tijdelijk koelen ervan totdat de begrafenisondernemer komt.

Vervoer

Dichterbij betaaltJij betaalt
Dichterbij betaalt het vervoer naar je dagbesteding/dagbehandeling met een taxi of een busje.
Jij betaalt alle overige vervoer, dus eigen vervoersmiddel en openbaar vervoer.
Het vervoer naar een huisarts, specialist of therapeut betalen wij als de behandelaar verbonden is aan Dichterbij. Ook de begeleiding bij dat vervoer betalen wij.De reis naar je vakantieadres en het vervoer naar bijvoorbeeld een vereniging of bij een uitstapje betaal je zelf.

Chat met ons