Naar inhoud
Header IStock 1214717917

Wlz - Overzicht van vergoedingen en eigen kosten

Hieronder kun je per categorie zien wat Dichterbij betaalt en wat jezelf moet betalen. Uiteraard kun je hier ook de brochure ""Wat betaal jij, wat betaalt Dichterbij?" downloaden.

Inrichting en inventaris van persoonlijke kamer/appartement


Dichterbij betaaltJij betaalt
Een standaard inrichting van je appartement of kamer: een 1-persoonsbed*, matras*, standaard keukeninventaris, raambedekking (`bijvoorbeeld gordijnen), kast voor je kleding, plafondlampje (bijvoorbeeld een bol lampje of een plafonniere) en platgoed: bedtextiel, badtextiel, keukentextiel.

* Voor de aanschaf van een specifiek bed en een matras kun je via de begeleider advies vragen bij de Ergotherapie van Dichterbij Expertise

De kosten van je kamer of appartement als je die naar jouw smaak wil gaan inrichten of de standaard inrichting wil aanvullen met bijvoorbeeld een bank of lekkere relaxstoel.
De muren zijn afgewerkt en er ligt een gladde vloer (-bedekking)De verhuiskosten als je op eigen verzoek wil verhuizen.
De verhuiskosten als we aan jou vragen om te verhuizen naar een andere woning.
Voor elke cliënt wordt een inventarislijst samengesteld waarop staat welke inventaris eigendom van Dichterbij is. De standaard inventaris gaat meestal 10 jaar mee.Er wordt door Dichterbij geen vergoeding gegeven voor voorzieningen die je zelf hebt aangebracht. Ook niet als je vertrekt bij Dichterbij.

Schoonmaak

Dichterbij betaaltJij betaalt
De kosten van het schoonmaken van jouw kamer en de gezamenlijke ruimtes.
Begeleiders kunnen je vragen om te helpen met het schoonmaken van je eigen kamer, als je dat kunt.
Niets voor de schoonmaak

Telefoon, televisie, internet

Dichterbij betaaltJij betaalt
De aansluitingen voor telefoon, televisie en internet (wifi) in je woning. Woon je in een groepswoning, dan betalen we ook de aansluitingen op je kamer (als dit technisch mogelijk is).De apparatuur (tv, radio, computer, smartphone) die je zelf op je kamer (groepswoning) of je huiskamer (als je alleen woont) wilt.

De apparatuur (tv, radio) in de gezamenlijke woonkamer van een groepswoning.

Ook het abonnement voor telefoon, televisie en een bijdrage voor internet aan Dichterbij.

Dit zijn 77 (digitale zenders), 40 Mbit/s internet plus Wi-Fi. Het tarief staat achter in de brochure.
Dichterbij werkt samen met Lomitel. Je kunt niet zelf een overeenkomst afsluiten, omdat providers niet automatisch kunnen incasseren bij Dichterbij. Je begeleider kan je helpen met de aanvraag.

Persoonlijke zorg en kleding

Dichterbij betaaltJij betaalt
De zorg en begeleiding die je nodig hebt. Je verzorgt je zoveel mogelijk zelfstandig of wij leren je dat te doen. Als het nodig is helpen we je bij het douchen, aankleden, haren kammen, nagels knippen, eten, drinken en dergelijke.Persoonlijke toiletartikelen zoals deodorant, shampoo, make-up, parfum en aftershave zijn voor jouw rekening.
De aanschaf van wc-papier en handzeep.Je kleding, schoenen, een bril en de kapper.
Het bezoek aan een huisarts, specialist of therapeut. Er gaat een begeleider met je mee als dit nodig is. We kunnen hiervoor de hulp vragen van familie, maar zij hoeven die niet te geven.Je eigen beddengoed, handdoeken en washandjes, als je geen gebruik wilt maken van het door Dichterbij aangeboden platgoed.
Speciale kleding als je in zorg bent met behandeling.
De begeleiding bij het kopen van kleding en schoenen. Wij kunnen familie vragen om dit samen met je te doen, maar zij zijn dit niet verplicht.

Voetverzorging

Dichterbij betaaltJij betaalt
De kosten van voetverzorging als je geen voetproblemen hebt. Nagels knippen valt onder persoonlijke verzorging. Schakelt het team een pedicure in, dan zijn de kosten voor de woonlocatie.De gespecialiseerde pedicure of podotherapeut als er een medische noodzaak is en je zonder behandeling in zorg bent bij Dichterbij. Mogelijk kun je deze kosten declareren via je ziektekostenverzekering.
De kosten van een gespecialiseerde pedicure of podotherapeut als je voetproblemen hebt en als je in zorg bent met behandeling. Bijvoorbeeld als gevolg van diabetes.De pedicure als het een cosmetische behandeling is, bijvoorbeeld als je je nagels laat lakken.
De pedicure als begeleiders je voeten kunnen verzorgen, maar jij naar de pedicure wilt.

Eten en drinken

Dichterbij betaaltJij betaalt
De gezonde voeding voor ontbijt, lunch en avondeten, koffie, thee, melk, fruit en tussendoortjes. Als je een keer gezamenlijk een maaltijd afhaalt dan vervangt deze maaltijd het gewone avondeten (Bijvoorbeeld gezamenlijk Chinees halen)Alle extra’s, denk aan een taart voor je verjaardag, chips, snoep of snacks.
Een medisch dieet als dat in jouw indicatie voor behandeling staat.
Jouw leefgeld als je zelf voor je maaltijden zorgt.
De maaltijd tijdens de dagbesteding.
Een vergoeding voor afwezigheid langer dan 72 uur.
Meer informatie vind je achter in de folder.

Behandeling en medicijnen

Dichterbij betaaltJij betaalt
De kosten van een huisarts en arts verstandelijk gehandicapten. De behandelingen van ergotherapeut, fysiotherapeut, gedragsdeskundige en logopedist die gerelateerd zijn aan je beperking als je in zorg bent met behandeling.De huisarts, tandarts, therapeuten en andere behandelaren als je zonder behandeling in zorg bent bij Dichterbij. De kosten hiervan kun je (helemaal of gedeeltelijk) vergoed krijgen via je zorgverzekering.
De medicatie die een arts voorschrijft.Medicijnen die je gebruikt zonder voorschrift van een dokter.

Ben je in zorg met behandeling dan worden de tandartskosten vergoed vanuit de Wlz. De tandarts stuurt de rekening direct naar het Zorgkantoor. Soms is toestemming van het Zorgkantoor nodig voor een behandeling.

Jij betaalt de behandelingen van ergotherapeut, fysiotherapeut, gedragsdeskundige en logopedist die niet gerelateerd zijn aan je beperking.

Hulpmiddelen

Dichterbij betaaltJij betaalt
De hulpmiddelen die in de woning nodig zijn om je goede zorg te kunnen geven. Denk aan een tillift, een douchestoel of alarmering.De aanschaf van een loophulpmiddel in en om het huis zoals een persoonlijke rollator, driepoot.


Medische hulpmiddelen die je krijgt op medisch voorschrift, zoals incontinentiemateriaal.De kosten van een gehoorapparaat en/of bril. De rekening kun je indienen bij je zorgverzekeraar. Jij betaalt de eigen bijdrage.
De hulpmiddelen voor algemeen gebruik zoals een algemene rolstoel.De nieuwe zolen of het vervangen van het klittenband aan je orthopedische schoenen.
Dichterbij Expertise dient een aanvraag in bij het zorgkantoor als je met behandeling in zorg bent voor mobiliteitshulpmiddelen, zoals een aangepaste fiets of een scootmobiel en voor persoonlijke hulpmiddelen zoals orthopedische schoenen, ligorthese etc.
Heb je een mobilteitshulpmiddel vanuit de gemeente? Dan zijn de kosten voor reparatie voor de gemeente.

Verzekeringen

Dichterbij betaaltJij betaalt
Een inboedelverzekering voor jou. De inboedelverzekering kent een verzekerd bedrag van € 10.000,- per bewoner.

Jouw zorgverzekering. Iedere Nederlander moet een basis zorgverzekering afsluiten. Je kunt de verzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering.

De verzekering voor je elektrische rolstoel of scootmobiel.De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Volgens de wet is iedere Nederlander aansprakelijk voor zijn daden of het nalaten daarvan. Jij dus ook. We raden je dan ook dringend aan om een aansprakelijkheidsverzekering particulieren af te sluiten. Minderjarige kinderen zijn meestal verzekerd via de AVP van hun ouders, ook als zij bij een zorginstelling wonen. Het is verstandig dit om de verzekeringspolis na te kijken.
Een extra inboedelverzekering als je kostbare spullen hebt, zoals dure sieraden, een kunstverzameling of dure computer- of videoapparatuur.
De motorrijtuig verzekering voor bijvoorbeeld je auto of je brommer.
De uitvaartverzekering.
Wil je advies over verzekeringen, bespreek dit met je begeleider.

Ontspanning en vakantie

Dichterbij betaaltJij betaalt
De recreatieve activiteiten die jouw begeleiders zelf regelen. Soms vragen we hiervoor een bijdrage.De dingen die je zelf in je vrije tijd doet zoals de contributie van een vereniging. Ook uitstapjes en vakanties zijn voor je eigen rekening. Denk hierbij aan overnachtingen, vervoer, entreekaartjes en dergelijke.
Recreatieve activiteiten die binnen de vaste begeleidingsuren vallen.

De extra begeleiders, vrijwilligers of mantelzorgers die meegaan op vakantie om je te begeleiden. Het gaat hierbij om extra begeleidingsuren en kosten van het verblijf, het vervoer, eten en drinken, verzekering, etc.

Geestelijke verzorging / Overlijden

Dichterbij betaaltJij betaalt
Geestelijke verzorging. Geestelijke verzorgers helpen je onder meer als je vragen hebt over het leven, over zingeving, het geloof, ziekte en overlijden.De overige kosten bij overlijden, zoals vervoer naar een mortuarium, een begrafenis of crematie.
De arts die komt schouwen na overlijden. Zo nodig zorgen we ook voor het klaarmaken van het lichaam en het tijdelijk koelen ervan totdat de begrafenisondernemer komt.

Vervoer

Dichterbij betaaltJij betaalt
Het vervoer naar je dagbesteding/dagbehandeling met een taxi of busje van Dichterbij.Het vervoer naar je familie.
Het vervoer naar je vakantieadres.
Het vervoer naar bijvoorbeeld een vereniging of bij een uitstapje.

Vervoer bij (para) medische zorg

Dichterbij betaaltJij betaalt
Het vervoer naar een arts of therapeut voor een behandeling die onder de Wlz valt. Denk aan de gecontracteerde arts VG-/huisarts, de gedragskundige of fysiotherapeut.Het vervoer naar een arts of therapeut voor een behandeling die onder de Wlz valt als je zonder behandeling in zorg bent bij Dichterbij.

Als het nodig is, het vervoer naar de tandarts als deze zorg valt onder de Wlz.

Het vervoer als de behandeling niet onder de Wlz valt, zoals een bezoek aan een dokter/behandelaar in het ziekenhuis.
Mogelijk kom je in aanmerking voor de regeling “zittend ziekenvervoer”. Neem hiervoor vooraf contact op met je ziektekostenverzekeraar.