Naar inhoud

Leer van onze ervaringsdeskundigen

5397 Gennep Ervaringsdeskundigen

Leer van onze ervaringsdeskundigen

Dichterbij heeft samen met een aantal andere zorgorganisaties en Fontys Hogescholen een opleiding tot ervaringsdeskundigen ontwikkeld. Mensen met een verstandelijke beperking leren in deze opleiding hoe ze hun eigen ervaringen kunnen gebruiken om anderen te helpen. Zij geven bijvoorbeeld workshops en presentaties op zorgopleidingen om zo de kennis van de doelgroep te vergroten en daarmee de zorg te verbeteren. Ook denken ervaringsdeskundigen mee in belangrijke projecten en commissies, zoals de Adviesgroep Ethiek.

Wil je meer weten over ervaringsdeskundigen of wil je ze graag inzetten, mail dan naar coördinator Marion Blom.

Wat wil jij leren van onze ervaringsdeskundigen?

Krijg je ondersteuning en wil je eens praten met iemand die hetzelfde meegemaakt heeft? Of wil je als begeleider, beleidsmaker of docent weten wat een ervaringsdeskundige ervan vindt? Door ervaringsdeskundigen hun ervaringen delen, kom jij verder. Je kunt ervaringsdeskundigen voor tal van activiteiten inzetten:

  • Ze kunnen mensen met een verstandelijke beperking individueel helpen
  • Als maatje voor cliënten
  • Als co-docent bij cursussen/workshops voor (nieuwe) medewerkers
  • Als gastdocent bij zorgopleidingen (mbo/hbo)
  • Als klankbord voor medewerkers die beleid ontwikkelen
  • Als klankbord voor gemeentes en andere instanties

Webinar

Anneke en Marleen hielden het webinar: 'Leren van ervaringsdeskundigen'
Webinar terugkijken

Maak kennis met onze ervaringsdeskundigen

Bij Dichterbij zijn op dit moment twee ervaringsdeskundigen actief: Anneke en Marleen. Zij volgden in 2013 op Fontys Hogeschool Sociale Studies de opleiding tot ervaringsdeskundige voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Sekou volgt momenteel de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. 

Onze ervaringsdeskundigen hebben geleerd welke ervaringen belangrijk voor hen waren en hoe zij die kunnen inzetten en delen om anderen te helpen. Ook leerden ze hoe ze hun verhaal goed kunnen overdragen. De dames zijn inmiddels echte experts in het gebruiken en delen van hun eigen ervaringen. In de praktijk, bij Dichterbij, bewijzen ze keer op keer opnieuw hun meerwaarde. Je kunt Anneke en Marleen voor alle activiteiten inzetten.

Specialisaties

De dames hebben ook specialisaties. Anneke is bijvoorbeeld voor de lichamelijke verzorging afhankelijk van anderen. Ze kan heel goed uitleggen hoe ze dat beleeft, op een invoelende manier. Ze geeft begeleiders inzicht en handvatten, zonder ze in verlegenheid te brengen.

Marleen weet alles over drugsverslaving, het hebben van verkeerde vrienden en afkicken. Zij heeft een compleet nieuw leven opgebouwd en ervaring met begeleid wonen.

18065 Dichterbij Ervaringsdeskundigen 8997

Accepteer cookies voor chat