Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer

'Ik ben ervaringsdeskundige in opleiding'

5397 Gennep Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundige Sekou

Sekou Camara (27) wil andere mensen helpen. Ook om zichzelf te helpen. Daarom volgt hij de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Als je met Sekou praat, denk je: wat een leuke, makkelijk pratende, goedlachse jongeman. Maar dat is hij nog maar kort. Nog niet zo lang geleden zat hij in de gevangenis. Verkeerde vrienden, agressief gedrag. Daar kwam hij tot inzicht dat hij daarvan af wilde. “Ik wilde weten waarom ik altijd agressief reageerde. En er vooral ook vanaf komen.”

"Als je uit ervaring praat, luisteren anderen beter"

Sekou
Ervaringsdeskundige in opleiding

Guinee

Hij ging in behandeling bij STEVIG. Daar leerde hij veel over zichzelf en over zijn verleden. “Ik ben geboren in Afrika, Guinee. Daar ging ik als jongetje naar school. Ik was al zes, oud om voor de eerste keer naar school te gaan. Toch kon ik niet mee met de anderen. Daarom kreeg ik klappen, zo gaat dat in Guinee. Ik herinner me nog goed dat het slimste jongetje van de klas me vast moest houden zodat de leraar me kon slaan. Dat maakt je angstig en zelf
ook agressief.” Op zijn achtste verhuisde hij naar Nederland. Hij sprak de taal niet, dat vergrootte het probleem. “Ik mocht de basisschool niet afmaken, omdat ik te oud was. Van groep 6 ging ik naar de middelbare school. Dat ging natuurlijk niet goed. Ik moest naar een ZMOK, een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Toen ging het snel bergafwaarts.”

Positief

De behandeling bij STEVIG heeft zeer positief gewerkt voor Sekou. “Ik weet nu dat mijn gedrag kwam vanuit ervaringen in het verleden en mijn verstandelijke beperking. Ik wist wel dat ik die had, maar nu geef ik het ook toe.” Zijn begeleider zag in Sekou een goede ervaringsdeskundige. “Dit is ook echt iets voor mij. Voor de reclassering had ik al eens voorlichting gegeven in een schoolklas.” Gesprekken met ervaringsdeskundige Marleen, overtuigden hem om de opleiding te volgen. Sekou is nu een aantal keren naar Eindhoven geweest voor de opleiding. “Ik hoop daar te leren hoe ik het best mijn eigen ervaringen kan delen om anderen te helpen. Als je uit ervaring praat, luisteren anderen beter. Dat weet ik uit ervaring.”

Accepteer cookies voor chat