Naar inhoud
Vacature 17377 Gennep 5

Jouw recht op vrijheid

Onvrijwillige zorg is zorg die jij niet wilt.
Die zorg betekent dat je minder vrijheid hebt.
Dat doen we alleen als dat echt nodig is.
Voor jouw veiligheid of de veiligheid van anderen.
De regels voor onvrijwillige zorg staan in een wet.

Iedereen heeft recht op vrijheid. Ook als je zorg nodig hebt. Soms moet jouw vrijheid worden beperkt. Voor jouw eigen veiligheid of voor de veiligheid van anderen. De regering heeft hiervoor een nieuwe wet gemaakt. De Wet zorg en dwang. Op 1 januari 2020 gaat deze nieuwe wet in. Deze wet geldt voor iedereen die een (licht) verstandelijke beperking heeft.

Zorg moet passen bij jou

De zorg die je krijgt, moet goed bij jou passen. En bij wat je nodig hebt om een fijn leven te kunnen leiden, samen met anderen. Dat geldt voor alle zorg die we geven. Vrijwillig of onvrijwillig. We hopen natuurlijk dat onvrijwillige zorg nooit nodig is. Daar doen we ons best voor.

Regels

In de wet staan regels. Er staat in waarom jouw vrijheid mag worden beperkt. En wanneer en hoe jij in jouw vrijheid beperkt mag worden. Bijvoorbeeld: Je moet je mobiel afgeven aan de begeleiding. Jij krijgt dan zorg die je niet wilt. Dat heet onvrijwillige zorg.We leggen de regels graag aan je uit. En we vertellen welke rechten je hebt. Het lezen van de tekst kan best moeilijk zijn. Vraag dan hulp van je familie, vertegenwoordiger of begeleider.

Dichterbij wil een leven dat bij jou past

Dichterbij vindt dat alle zorg die we geven, moet bijdragen aan jouw waardigheid. Daarmee bedoelen we dat al onze zorg jou moet helpen een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Een leven dat past bij jouw wensen en dromen en zin heeft voor jouzelf en fijn is voor je omgeving. Dit geldt voor al onze zorg. Of die nu vrijwillig is of onvrijwillig. We hopen natuurlijk dat onvrijwillige zorg nooit nodig is. Daar doen we ons best voor en daar mag je op rekenen.

In de flyer staat de Wet zorg en dwang in het kort uitgelegd.