Search

Els is begeleider Nachtzorg

Al tijdens haar studie sociaal pedagogisch werk ging Els Vogels (36) bij Dichterbij aan de slag. Eerst in de dagbesteding, later als begeleider bij een woonlocatie. Toen er een oproep voorbijkwam voor begeleiders in de nachtzorg, meldde ze zich uit nieuwsgierigheid aan. Om er niet meer weg te gaan. Els (rechts): “Ik ben erdoor gegrepen. Het is fantastisch. Wie goed geslapen heeft, kan fit aan de dag beginnen. Ik zie het dan ook als mijn missie dat cliënten lekker kunnen slapen.”

De beste zorg

“Een goede samenwerking met de medewerkers die er overdag voor hen zijn, is belangrijk. Het helpt ons als wij weten dat er overdag iets is voorgevallen of iemand niet lekker in z’n vel zit. Andersom kunnen wij erop wijzen hoeveel invloed zoiets kleins als een piepende deur of het geluid van een wasmachine kan hebben op de nachtrust. We nodigen onze ‘dagcollega’s’ geregeld uit om ontwikkelingen en praktische zaken te bespreken en schuiven zelf op gezette tijden aan bij hun multidisciplinair overleg. Zo zorgen we er samen voor dat we dag en nacht de beste ondersteuning en zorg kunnen bieden.”

Els-en-Marjon-GIF_1080x1080_zonder-naam_2021-09-13-141737
lekker slapen

Onverdeelde aandacht

“Nachtzorg draait puur en alleen om wat iemand nodig heeft voor een goede nacht – huishoudelijke taken of geplande zorg behoren niet tot onze taken. Die onverdeelde aandacht voor de cliënt voelt goed. We helpen mensen die ’s nachts naar het toilet moeten, verrichten kleine verpleegkundige handelingen en gaan langs bij cliënten die hun verhaal kwijt willen of onrustig zijn. Die meldingen krijgen we via de Zorgcentrale of van de cliënt zelf. Goed luisteren is het halve werk. Soms is alleen dat telefoongesprek genoeg, maar sommige oproepen zijn complexer. Vaak zoek ik dan even contact met een collega van een ander nachtzorgteam om te sparren. En zo nodig gaan we met z’n tweeën bij iemand langs, bijvoorbeeld als een cliënt verward gedrag vertoont of wat zwaardere medicatie nodig heeft. Die samenwerking is heel fijn.”

Wil jij net als Els ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider nachtzorg bij Dichterbij.

Geweldige steun

“Medewerker nachtzorg is voor mij de ideale baan. Ik kan elke ochtend met mijn kinderen ontbijten, heb na het slapen nog volop tijd over en ben met het avondeten altijd thuis. En de onregelmatigheidstoeslag is natuurlijk ook mooi meegenomen. Vanaf september ga ik mijn werk combineren met een opleiding verpleegkunde. Het lijkt me heel waardevol om nog meer verpleegkundige kennis op te doen. Cliënten worden steeds ouder en hebben mede daardoor steeds meer en complexere zorgvragen. Bovendien helpt deze opleiding me om nog eerder te signaleren dat een cliënt pijn heeft of misschien ziek is. Dat Dichterbij deze studie betaalt, vind ik een geweldige steun in de rug. Ik kijk er enorm naar uit.”

Ideale werkweek

“De nacht is heel bijzonder en het contact met cliënten in die uren heel puur. Ik ben echt gegrepen door mijn werk. Maar ik kan me best voorstellen dat mensen twijfelen – of het ritme bij hen past, of het inhoudelijk aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Weet dan dat er volop mogelijkheden zijn om je ideale werkweek samen te stellen. Zelf heb ik de nachtzorg jarenlang gecombineerd met een functie als woonbegeleider, waarbij de ervaringen van overdag me ‘s nachts goed van pas kwamen om te achterhalen wat er aan de hand kon zijn. Een studie volgen of rapportages schrijven is ook een prima combi met nachtzorg; je bent immers niet alle uren intensief in de weer. Ik zou dus zeggen: ga eens in gesprek, loop eens een paar uurtjes mee. Wie weet raak je net zo enthousiast als ik!”

Meelopen?

Wil je eens meelopen met Els of een van haar collega’s om te kijken of de nachtzorg ook iets is voor jou? Meld je dan aan en dan nemen we contact met je op om een meeloop nacht in te plannen.