Naar inhoud
Header jose en ace 3096 2

‘Ik houd ervan om de energie te laten stromen’

Ace de Boer (29) werkt als verzorgende IG én is woonbegeleider van cliënten met een lichte verstandelijke of ernstig meervoudige beperking (LVB, EMB). Hij geniet van het spelen en dollen met hen. Een kantoorbaan? Niets voor hem. ‘Hier ben ik helemaal op mijn plek.’

“Onze locatie bestaat uit vier woningen, waarvan twee voor EMB-cliënten en twee voor LVB-cliënten van rond de dertig tot ongeveer zestig jaar. De mannen en vrouwen met een meervoudige beperking hebben zorg en ondersteuning nodig bij vrijwel alle dagelijkse verrichtingen en bezigheden: eten, drinken, persoonlijke verzorging, toiletgang, medicatie, spel en ontspanning. Mensen zeggen me weleens: ‘Wat knap dat je dit werk doet.’ Maar zo ervaar ik dat helemaal niet. Ik vind het niet zo ingewikkeld, maar juist heel leuk dat ik lekker los met ze kan omgaan, dat ik een beetje met ze kan spelen.”

Ace vertelt over zijn werk als verzorgende IG bij Dichterbij

Klein feestje

“De cliënten kunnen niet praten, maar communiceren met geluiden en lichaamstaal. Als iemand over z’n buik wrijft, moet hij dan naar de wc? Heeft hij buikpijn? Dorst misschien? Door goed observeren en onderzoeken, leer je na een tijdje de signalen herkennen en weet je of iemand goed of minder goed in z’n vel zit.

Als ik aan het begin van mijn werkdag binnenkom en merk dat de cliënten blij zijn me te zien, begint mijn dag goed. Ik probeer er altijd een klein feestje te maken. Als het kan, als de hoofden ernaar staan, zet ik bijvoorbeeld de muziek wat harder, pak ik een cliënt bij beide handen en swing ik de rolstoel heen en weer. Ik hou ervan om de energie te laten stromen en daar ontspanning in te zoeken. Als dat lukt, ga ik aan het einde van de dag tevreden weer naar huis.”

Benieuwd hoe een dag- of avonddienst globaal verloopt? Ace geeft een indrukt van uur tot uur.

Ace over José (61)

“José is een sociale vrouw. Elke vrijdag komt haar broer haar ophalen voor een wandeling en elk weekend gaat ze bij een broer of zus op bezoek. Ze heeft best een groot netwerk, waar ze erg van geniet. José is ook altijd in voor een grapje; ze lacht graag en veel. Als er iets ‘mis’ gaat, heeft ze de grootste lol. Laat ik bijvoorbeeld mijn pen vallen, dan begint zij meteen te gniffelen.

Ik betrek haar, net als de andere cliënten, bij veel klusjes in huis. ‘Kom José, we gaan de was vouwen’, zeg ik dan, terwijl ik een T-shirt naar haar gooi. Dat vindt ze heel erg grappig. Ze kan dat shirt niet vouwen, en daar gaat het ook helemaal niet om, het gaat om de gezelligheid. We maken samen een hoop plezier.”

Jose en Ace GIF 1920x1080 eten kaal 3096

Ik houd ervan om de energie te laten stromen en daar ontspanning in te zoeken. Als dat lukt, ga ik aan het einde van de dag tevreden weer naar huis.

Ace de Boer
Verzorgende IG

Oog en oor

“Ik draag veel verantwoordelijkheid, maar ben me daar niet eens zo bewust van. Het is vooral een kwestie van goed kijken en luisteren, oog en oor hebben voor de kleine signalen. Dat heb ik geleerd in mijn opleiding en door van collega’s af te kijken. Maar de echte interactie met de cliënten, waar zij behoefte aan hebben, wat je voor hen kunt betekenen, hoe je er voor en met hen een fijne dag van kunt maken, dat moet je ervaren.

Dus als je dit leest en interesse hebt – ook als je nog geen ervaring met deze doelgroep hebt – loop gerust een keertje mee!”

Maak ook werk van je talent als Verzorgende IG

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? En begeleider gehandicaptenzorg worden? Kijk of Dichterbij bij jou past.

Zo ziet een werkdag van een Verzorgende IG eruit

7.00-7.30 uurAan het begin van elke werkdag lees ik de rapportages van mijn collega’s. Wat speelt er zoal, zijn er nog bijzonderheden om rekening mee te houden?
7.30-9.30 uurSamen met mijn collega haal ik de eerste cliënten uit bed. We helpen ze met aankleden, hun persoonlijke verzorging en medicatie.
We ontbijten, poetsen hun tanden en zorgen dat ze op tijd klaar staan voor de taxi die hen naar hun dagbesteding brengt.
9.30-12.00 uurEen aantal cliënten gaat pas ‘s middags naar de dagbesteding. We nemen nu de tijd om ook met hen rustig te ontbijten en ze klaar te maken voor vertrek. 
Vaak drinken we een kopje koffie met een paar collega’s en cliënten van de andere woningen van onze locatie.
12.00-17.00 uurMet cliënten die vandaag niet naar de dagbesteding gaan, spreken we door wat er vandaag op het programma staat. We betrekken ze bij vrijwel alle taken die we doen: de was vouwen, het oud papier wegbrengen, de keuken opruimen. Ze genieten van de nabijheid, van het samenzijn.
17.00-19.00 uurOmdat niet alle cliënten zelfstandig kunnen eten, eten we na elkaar met ze. Het avondeten is dus een moment van aandacht voor ieder van hen.
19.00-22.00 uurIn de avond is er ruimte om zelf even te pauzeren. Verder douchen we sommige cliënten, helpen we ze in hun pyjama’s, maken we het gezellig, kijken we televisie, zorgen we voor wat ontspanning door bijvoorbeeld hun handen te masseren en te snoozelen, waarna het tijd is om op te ruimen en te rapporteren.

Chat met ons