Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Dichterbij200044 Headerbeeld volg 2000x550 Lucas v2

Lucas coacht cliënten én collega's

Lucas de Ruijter (26) is begeleider van volwassenen met een ernstig verstandelijke beperking bij woongroep De Ziep 7 in Ottersum. Coachen is een belangrijk onderdeel van zijn werk. ‘Wij zijn er niet om het leven van onze bewoners te bepalen. Wat ze zelf kunnen, wil ik ze niet uit handen nemen.’

Wil je net als Lucas een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider gehandicaptenzorg of begeleider EVB+ bij Dichterbij.

Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

Lucas en Thomas maken samen het verschil
Dichterbij200044 Headerbeeld volg 570x350 Lucas v1

Dichterbij is Thomas én Lucas

“Na mijn studie toegepaste psychologie en een stage bij een forensisch psychiatrisch centrum ben ik bij Dichterbij aan de slag gegaan als begeleider. Als ik eerlijk ben, zag ik dat toen niet als mijn droombaan; ik heb me tijdens mijn opleiding gespecialiseerd in gespreksvoering, wilde me daar graag verder in ontwikkelen. Maar het duurde niet lang voor ik mijn draai bij Dichterbij en De Ziep gevonden had. De samenwerking met mijn collega’s is prettig en vertrouwd. Het geeft mij een goed gevoel als bewoners mede door mijn aanwezigheid een fijne, rustige dag hebben. En ik krijg binnen Dichterbij volop de ruimte om mijn eigen pad uit te stippelen. Zo coach ik collega’s van andere teams in het relatiegericht werken en dynamisch verbinden.

“Thomas (22) is een heel enthousiaste jongen. Hij is een enorme voetbalfan, houdt alle uitslagen en standen bij. Vraag hem naar een wedstrijd van een paar jaar geleden en hij weet precies welke club toen won en wie er scoorde. Onze verjaardagen weet hij ook allemaal, hij heeft een feilloos geheugen. Tussen Thomas en mij is terugkerende grap ontstaan over tijgers. Ik deed eens alsof ik heel bang was voor een tijger op tv, waarna hij telkens een tijger ging nadoen als hij me zag. Dat vond hij geweldig. Van zijn ouders kreeg hij daarom een tijgerknuffel en tijgerdekbedovertrek, dus die connectie raken we denk ik niet meer kwijt. Zo’n een-tweetje is leuk én versterkt de vertrouwensrelatie, dat is het allerbelangrijkst.”

Collega’s coachen

Relatiegericht werken is een van de speerpunten van Dichterbij en houdt in dat we aansluiten op de behoeften van cliënten om een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Dat heeft een positief effect op hun welbevinden, ontwikkeling en gedrag. Zo merken we heel duidelijk dat onze bewoners beter in hun vel zitten en minder probleemgedrag vertonen naarmate wij hun behoeften beter kennen en erkennen. Dynamisch verbinden gaat over samenwerken, eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Wat is je rol? Welke verantwoordelijkheden heb je en krijg je? Wat is in de kern het belangrijkst? Wat is en heb je daarvoor nodig? Heel leuk om collega’s bij beide processen te coachen.

Hun woning

Als woonbegeleider ben ik ook veel aan het coachen. Als het even kan, laat ik de bewoners zoveel mogelijk zelf doen. Wat ze zelf kunnen, wil ik ze niet uit handen nemen, al is het maar het instellen van de kookwekker. Het is hún woning, zij zijn aan zet. Wij zijn er om bij te springen, niet om hun leven te bepalen.

Je eigen stijl ontwikkelen

Mensen zijn weleens nieuwsgierig naar wat ik meemaak op de groep, alsof het er hier de hele dag heftig aan toe gaat. Dat is niet zo. Maar soms loopt de spanning inderdaad op en grijpt een bewoner me bij mijn shirt. Het is dan heel belangrijk dat ik de rust bewaar, zodat de ander kan ontladen. Onze cliënten hebben enorme voelsprieten. Wat er in de lucht hangt, pikken ze op. Om die reden moet je als begeleider ook je eigen stijl ontwikkelen, niet kopiëren wat een ander doet. Met acteren red je het niet. De bewoners prikken daar doorheen, wat ten koste gaat van hun vertrouwen in jou en dus van je functioneren. Want juist als je hun vertrouwen hebt, kun je het verschil maken. Soms zoek ik bijvoorbeeld de spanning een beetje op. Dan daag ik ze uit om iets nieuws te ondernemen of iets te proeven wat ze eigenlijk niet lekker vinden. Ik durf die grens op te zoeken, omdat we stap voor stap een band hebben opgebouwd. En als ik dan zie hoe ze genieten als het ze lukt dat stapje zetten, hoe trots ze zijn, dan maakt mijn hart een sprongetje. Dat voelt heel goed, daar doe ik het voor.”

Maak werk van je talent!

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.

Accepteer cookies voor chat